Een ambitieus collegeakkoord en beperkte financiële middelen, zoals meer kleine gemeenten. De gemeentelijke organisatie op Terschelling heeft veel werk en een uitdaging om alle taken uit te voeren met de beperkte menskracht. 

Ondanks de schoonheid van het eiland, is het niet gemakkelijk om aan gekwalificeerd personeel te komen. Gemeentesecretaris Hetty de Jong vertelt erover in de masterclass Scenarioplanning van VNG Risicobeheer, samen met de afdelingshoofden. Allemaal zijn ze ‘meewerkend voorman’; in een klein team is het altijd alle hens aan dek. Salarissen zijn lager dan in grote gemeenten, de kosten van levensonderhoud op een idyllisch toeristisch eiland hoger. De eilanders zijn eigenzinnig en mondig, wat het werk bij de gemeente extra veelzijdig en veeleisend maakt; het is een way of life. Op het gebied van personeelszaken zijn er allerlei regelingen om het werken op Terschelling aantrekkelijk te houden. 

Weerbaar

In de voorbereiding van de begroting werkte de organisatie al met scenario’s. De masterclass over de methode komt op een goed moment. In een informele setting spreken de deelnemers over ontwikkelingen op en buiten het eiland en de onvoorspelbare (maar voorstelbare) risico’s die daarbij horen. Het beschrijven van verschillende scenario’s en het doordenken van de gevolgen, kan eraan bijdragen voorbereid en weerbaar te zijn. 

‘Werk in samenwerking met andere gemeenten slim verdelen’   

In de sessie, bedoeld om te oefenen met de methode, komt er van alles op tafel. Onderwerpen die intern van belang zijn; hoe alle taken goed uit te voeren met minimale menskracht? Hoe helpt digitalisering daarbij, en wat vergt de digitalisering? Hoe ze in de samenwerking met andere (Wadden)gemeenten het werk slim verdelen. Ook gaat het over de grote opgaven als vergrijzing, klimaat en energie, en de ontwikkeling van het toerisme op het eiland. 

Masterclass

Aan de hand van twee bepalende ontwikkelingen op de x- en de y-as (veel/weinig impact) spelen de deelnemers met scenario’s. Een vrolijke middag met een serieus doel: de methode van scenarioplanning waar nodig toepassen bij echte discussies over de koers van de organisatie. VNG Risicobeheer biedt ook andere gemeenten de mogelijkheid van een training in de methode van scenarioplanning. 

Meer informatie

Is uw gemeente ook geïnteresseerd in een Masterclass Scenarioplanning? Stuur een mail naar rpo@vng.nl