Het kabinet wil het tempo van het versterken en verbeteren van energie-infrastructuur versnellen. Dat staat in een vandaag verzonden Kamerbrief. De VNG pleit daarbij voor een integrale en slimme aanpak tussen energiesysteem, ruimtelijke ordening en de ondergrond.

Integrale aanpak

De tijdswinst is vooral te behalen aan de voorkant van de brede, ruimtelijke processen en ook in de fase van bezwaar en beroep. Gemeenten kunnen zich voorbereiden op het inpassen van energie-infra in de leefomgeving, sturen op samenhang en slimme oplossingen, en met het rijk, provincies, netbeheerders en partners intensief samenwerken en langjarig vooruit plannen. 

De Omgevingswet maakt het parallel lopen van procedures en het samenlopen van vergunningverlening mogelijk. De Energiewet en het voornemen van de ACM om maatschappelijk prioriteren door netbeheerders mogelijk te maken creëren mogelijkheden voor het flexibeler omgaan met het stroomnet en voor het maatschappelijk prioriteren van netaansluitingen.

VNG goed betrokken

De Kamerbrief Versnellingsaanpak Energietransitie geeft een update van trajecten en programma’s. De VNG vertegenwoordigt gemeenten in de meeste daarvan. Zo is de VNG actief betrokken bij het integraal programmeren van het energiesysteem, de werksporen onder het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) en in de stuurgroep van het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI). 

De VNG werkt verder aan oplossingen voor (wettelijke) belemmeringen en knelpunten in de gemeentepraktijk. En publiceert binnenkort een handreiking voor gemeenten met belangrijke uitgangspunten en concrete tips voor een goede en versnelde ruimtelijke inpassing van energie-infra. 

Lunchwebinars

De Kamerbrief gaat onder meer in op het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). Dat heeft als doel de doorlooptijden te verkorten van infrastructuurprojecten die bijdragen aan de verduurzaming van de industrie. Voor deze projecten (van nationaal belang) ontwikkelde het ministerie van EZK een handreiking over het buiten toepassing verklaren van de Rijkscoördinatieregeling en een beslisboom over de inzet van grondbeleid. 

Ook heeft EZK een expertpool samengesteld voor gemeenten en provincies die capaciteit of kennisondersteuning nodig hebben bij ruimtelijke procedures. Over onder meer de handreiking en de expertpool organiseert EZK 3 lunchwebinars op 17, 18 en 25 april. Een link naar de door EZK ontwikkelde producten volgt zo spoedig mogelijk.