In het belang van gebouweigenaren is dringend inzicht nodig in de staat van funderingen van gebouwen. Betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om dit inzicht te geven. De VNG pleit ook voor een stevige landelijke aanpak om de schade te beperken en meer tempo te maken bij funderingsherstel.
Lees het position paper Funderingsaanpak: gemeentelijke rol en handelingsperspectief (pdf, 2,4 MB)
Funderingsproblemen komen in het hele land voor
Volgens het rapport Goed Gefundeerd van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur was er in februari 2024 al sprake een omvangrijke funderingsproblematiek bij 424.000 woningen:
- in stedelijk én landelijk gebied
- bij grote gebouwen van honderden jaren oud en kleine arbeiderswoningen gebouwd halverwege vorige eeuw
- variërend van enkele gebouwen in een gemeente tot hele wijken met problemen
De schade wordt veroorzaakt door verschillende factoren, en loopt zonder ingrijpen op tot € 54 miljard. De financiële en emotionele impact op de 900.000 bewoners kan fors zijn. De huidige woningnood leidt ertoe dat eigenaren de ogen sluiten, of niet kunnen verhuizen om onder de kosten uit te komen.
Gezamenlijke opgave
De VNG wil erkenning, actie en regie voor deze inwoners. Een aanpak voor funderingen gaat zowel om de gebouwen zelf en ondersteuning van eigenaren als om het verbeteren van het systeem, waarbij zowel overheden als private partijen een rol hebben. Het is een gezamenlijke opgave die vraagt om regie van het rijk, in samenwerking met de decentrale overheden (gemeenten, waterschappen en provincies), de financiële sector, de bouwsector en gebouweigenaren.
Doorbreek de onwetendheid
We moeten het huidige systeem doorbreken dat onwetendheid over de toestand van funderingen in stand houdt. Dat houdt in:
- funderingsaspecten worden meegewogen bij transacties of financiering van gebouwen
- er komt eenduidige registratie van funderingsonderzoeken en funderingsherstel
- de (mogelijke) gevolgen voor funderingen bij het (grond)waterbeheer en de vergunningverlening worden structureel onderdeel van de te maken keuzes
Daaropvolgend moeten eigenaren ondersteuning krijgen bij het oplossen van funderingsproblemen en gemeenten moeten in staat zijn om inwoners te ondersteunen die dat niet zelfstandig kunnen.
Inbreng voor agenda Funderingsaanpak
Met het position paper geeft de VNG bij het rijk en andere partijen aan welk handelingsperspectief gemeenten nodig hebben en welke systeemverandering nodig is. Dit is onze inbreng voor de Agenda funderingsaanpak die binnenkort verschijnt.
Meedenken over funderingsproblemen en de gemeentelijke rol
De VNG is op zoek naar nieuwe leden voor het netwerk funderingen. Dit netwerk heeft als doel:
- een netwerk bieden aan gemeenten om onderling kennis, inzichten, ervaring en ontwikkelingen uit te wisselen
- informatie, kennis en actualiteiten vanuit de VNG delen met gemeenten
- op basis van behoeften van gemeenten VNG-standpunten, de lobbyinzet richting het rijk voeden en activiteiten van de vereniging aanscherpen
Het aantal bijeenkomsten per jaar is 3 of 4, waarbij het merendeel online is. De tijdsduur van digitale bijeenkomsten is 2 uur. Let op: de netwerken zijn uitsluitend bedoeld voor mensen die bij een gemeente werken en een gemeentelijk e-mailadres hebben. We zijn op zoek naar gemeenten die al bekend zijn met dit thema, maar vooral ook naar gemeenten die hier minder bekend mee zijn. Bent u geïnteresseerd om (agenda)lid te worden, stuur dan een mail naar info@vng.nl.