Een krachtiger, groener en menselijker land: dat is het langetermijnperspectief van de Denktank Nederland 2040. Namens de denktank presenteerde Jan van Zanen dit toekomstbeeld op het VNG Jaarcongres in Groningen. We willen met dit toekomstbeeld in de hand graag in gesprek met gemeenten en anderen.

We presenteren nu nog maar een conceptversie. Het komende halfjaar gaat de denktank het land in om te praten over haar ideeën, uitgangspunten en veranderstrategie. Zodat we daarna een nog betere versie kunnen maken. We hebben daarbij uw hulp nodig.

Vragenlijst en bijeenkomsten

Het toekomstbeeld, de onderliggende trends, de doelen en de ideeën van de Denktank Nederland 2040 leest u op toekomstnederland2040.nl. U kunt reageren op het stuk via deze vragenlijst, maar u kunt ook met ons een bijeenkomst rondom het toekomstbeeld organiseren. In de ledenbrief (pdf, 150 kB) en op de site staan verschillende opties over hoe we zo’n gesprek kunnen voeren.

Initiatief van de Argumentenfabriek en de VNG 

De Denktank Nederland 2040 bestaat uit visionaire en ervaren beleidsmakers, wetenschappers, bestuurders en frisse jonge denkers. De VNG is een van de initiatiefnemers. ‘Logisch’, aldus Van Zanen: ‘Als het gaat om de toekomst van Nederland spelen gemeenten een essentiële rol. De keuzes die we moeten maken, de beslissingen die we moeten nemen, zullen niet altijd – alleen – onze beslissingen zijn. Maar iedere keuze, iedere beslissing zal ons raken, zal onze inwoners raken.’