Met de actieagenda voor laagspanningsnetten gaan overheden, netbeheerders, toezichthouder ACM, brancheverenigingen en marktpartijen samenwerken aan het beperken en voorkomen van problemen met het volle stroomnet. De agenda is op 22 januari aangeboden aan de Tweede Kamer.

Snellere uitbreiding van lokaal stroomnet

De afspraken moeten resulteren in snellere uitbreiding van het lokale stroomnet, beter inzicht in het (toekomstige) gebruik van het net en efficiënter gebruik van het net. De VNG hoopt dat hiermee de huidige problemen met de energietransitie van bestaande woonwijken en bedrijven spoedig tot het verleden gaan behoren.

Gestroomlijnde aanpak gemeenten en netbeheerders

De netbeheerders gaan inzetten op een wijkgerichte aanpak. Zo kunnen arbeidskrachten en technische expertise efficiënt worden benut. Daartoe gaan netbeheerders en gemeenten samenwerken in de voorbereiding.

De netbeheerder moet van de gemeente weten wat bijvoorbeeld de wijkplannen zijn in de warmtetransitie, waar inbreiding van woningen komt en hoe snel de laadvisie wordt uitgerold. En omgekeerd moet de gemeente van de netbeheerder bijvoorbeeld weten in welke wijken de knelpunten acuut worden en waar nog aansluitcapaciteit is.

De VNG en Netbeheer NL gaan deze aanpak intensief ondersteunen: in de manier van samenwerken en met handreikingen of modelcontracten, zoals voor informatie-uitwisseling, ruimtelijke inpassing en gronduitgifte. Daarnaast komt er een landelijke helpdesk.

Efficiënter gebruik van laagspanningsnetten

Ook wordt ingezet op efficiënter gebruik van de laagspanningsnetten, vooral in de ‘avondspits thuis’ tussen 16.00 en 20.00 uur. Dat kan bijvoorbeeld door het stroomgebruik van laadpalen (automatisch) aan te passen op de ruimte op het stroomnet op dat moment (netbewust laden). De betrokken partijen onderzoeken de rol die slim aanstuurbare apparaten, zoals laadpalen en warmtepompen, kunnen spelen bij het voorkomen en oplossen van krapte op het stroomnet. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. 

Ook gaat de overheid werken aan apparaat-specifieke maatregelen. Bijvoorbeeld om de inzet van elektrische auto’s als batterij (bi-directioneel laden) te stimuleren en te onderzoeken hoe het afschakelen van de omvormers van zonnepanelen kan worden voorkomen of beperkt. Voor openbare laadpalen wordt flexibel laden een standaardonderdeel van de contracten met gemeenten.

Essentieel voor bouw en energietransitie 

Gemeenten hebben belang bij een goede energie-infrastructuur. In het hele land, van stadswijken tot buitengebied, zijn nu al problemen met aansluitingen op het laagspanningsnetwerk. Een goed functionerend elektriciteitsnet is essentieel voor ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en bedrijvigheid, maar ook voor het draagvlak voor de energietransitie bij inwoners en ondernemers. De ALV heeft het VNG-bestuur daarom ook opgeroepen bij ministeries en in de Kamers aandacht te vragen voor de problemen op het laag-, midden- en hoogspanningsnet.