Velden met een * zijn verplicht.
Contactgegevens
Sessies

U kunt meerdere keuzen maken. Geef in het veld onder de opties uw voorkeur aan met de nummers van de sessie, waarbij het eerste sessienummer de hoogste voorkeur is.

U kunt een keuze maken uit de volgende sessies:
In de zones direct rondom de N2000-gebieden – zo ook rond de Groote Peel – hangt de toekomst van landbouw, water, natuur, leefbaarheid en economie nauw met elkaar samen. Niemand heeft dé sleutel in handen, want alles hangt met elkaar samen. Grondgebruik speelt in dit geheel een cruciale rol om de doelen op het gebied van water en natuur en het creëren van een aantrekkelijk landschap voor wonen en recreëren überhaupt te realiseren. Om van de kant af te komen willen we op korte termijn de in het gebied overgebleven melkveehouderijen helpen extensiveren. Er staan in het gebied melkveehouders klaar om die stap te zetten, maar dan moet ook voor hen het totaalplaatje op de lange termijn – hun businessmodel – kloppen. Overheden en haar stakeholders in de Peel pakken dit samen op. In deze workshop nemen we jullie mee op onze odyssee.
Sprekers:
• John Bankers – Wethouder gemeente Asten (met in portefeuille o.a. ruimtelijke ordening en transitie buitengebied)
• Niels Aten – Projectmanager Gebiedsgerichte Aanpak Vitale Peel
• Ton Cornelissen – Strategisch adviseur landelijk gebied Waterschap Aa en Maas
Het instrumentarium van de Omgevingswet biedt veel mogelijkheden voor gemeenten, provincies en waterschappen om de doelen die zij willen bereiken voor de fysieke leefomgeving, te vertalen in decentrale regels. Deze mogelijkheden zijn uitgebreider dan onder de Wet ruimtelijke ordening. Tijdens deze workshop hoor je meer over de juridische instrumenten die je kunt gebruiken om te sturen op grondgebruik, bijv. in relatie tot het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ook laten we je in een aantal praktijkvoorbeelden zien hoe deze instrumenten kunnen worden toegepast en geven we je aandachtspunten mee bij het toepassen daarvan.
Spreker: Simon Handgraaf, senior jurist omgevingsrecht, FLO Legal.
Wat gebeurt er als een overheid de gebruiksmogelijkheden van agrarische percelen aanpast? En welk risico op nadeelcompensatie brengt dat met zich mee? In deze sessie duiken we in het nieuwe stelsel van nadeelcompensatie onder de Omgevingswet. Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien wanneer er sprake kan zijn van compensatie, en – nog belangrijker – hoe je dit (deels) kunt voorkomen. Natuurlijk is er volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.
Sprekers:
• Lizet Genefaas – Adviseur gebiedsontwikkeling & nadeelcompensatie, Rho Adviseurs
• Ruud Louwes – Adviseur planvorming, Rho Adviseurs.
Vrijwillige kavelruil kan een waardevol instrument zijn voor passend grondgebruik in onder meer bij N2000 gebieden. In de gemeente Berkelland wordt het instrument van vrijwillige kavelruil al jaren gebruikt. Tussen 2019 en 2023 liep een groot vrijwillig kavelruilproject waarbij 359 hectare van eigenaar is gewisseld. Op dit moment loopt de start van een vrijwillig kavelruilproject nabij een N2000 gebied. In deze workshop worden de geleerde lessen vanuit gemeente en kavelruilcommissie gedeeld. In welke situaties is vrijwillige kavelruil een passend middel, waar moet je als gemeente rekening mee houden, wat wordt er gevraagd van de kavelruilcommissie en de deelnemende partijen?
Sprekers:
• Arjen van Gijssel, wethouder gemeente Berkelland
• Naomi Hofkes, strategisch adviseur gemeente Berkelland
• Bertus Hesselink en Gerrit Hogemans, kavelruilcommissie Berkelland.
In deze sessie informeren de provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer je over hun ervaringen met de uitgifte van pachtgronden met duurzaamheidscriteria. Er wordt stilgestaan bij het kader (o.a. op basis van Didam arrest) van het pachtbeleid en het uitgifteproces. Na deze workshop ben je op de hoogte van kansen en risico’s bij pachtuitgifte en hoe je met pachtuitgifte kunt sturen op duurzaam grondgebruik. Daarnaast kan je vragen stellen over de nieuwe pachtwet aan het Ministerie van LVVN.
Spreker:
• Sylvia Fens, teamcoördinator beheer provincie Noord-Holland
• Ursela Holterman, strategisch beleidsadviseur grond en gebouwen Staatsbosbeheer
• Wim Verhagen, beleidsmedewerker pacht Ministerie LVVN.
Tijdens deze workshop geeft juridisch adviseur Anne de Vries een toelichting op de mogelijkheden van gemeenten om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te reguleren. Ze bespreekt daarbij de gemeentelijke handleiding regulering bestrijdingsmiddelen die recent vanuit Urgenda en Natuur & Milieu is gepubliceerd. Na deze workshop ben je op de hoogte van de mogelijkheden voor maatwerkregels in het omgevingsplan, vergunningsplichten en maatwerkvoorschriften. Ook zal worden ingegaan op spuitvrije zones en het reguleren van gewasbeschermingsmiddelen en teelten.
Spreker: Anne de Vries (jurist bij Natuur & Milieu en directeur adviesbureau ChemLegal).
Staatsbosbeheer (SBB) stimuleert duurzaam grondgebruik via haar aanpak voor natuurinclusieve landbouw. Dit kan een oplossing bieden voor passend grondgebruik nabij N2000-gebieden of gevoelige functies (zoals wonen). Tijdens deze workshop hoor je meer over wat SBB verstaat onder natuurinclusieve landbouw (NIL), en hoe dit in de praktijk werkt. SBB heeft haar pachtproces ‘Didam’ proof gemaakt met een sterke focus op duurzaamheid, waarbij de boer wordt beloond voor duurzaamheidsinspanningen in de eigen bedrijfsvoering. Langjarige afspraken spelen een belangrijke rol in de samenwerking; daarom wordt boeren de mogelijkheid geboden voor doorontwikkeling naar een NIL-partnerschap met een 12-jarig pachtcontract.
Spreker: Theo Bakker, coördinerend adviseur natuurinclusieve landbouw Staatsbosbeheer.
Privacy

In de VNG privacyverklaring leest u hoe wij omgaan met de door u aangeleverde gegevens.