Gemeenten hebben in de ALV van 14 juni de VNG opgeroepen om voor de Hervormingsagenda Jeugd een implementatieplan op te stellen, een uitvoeringstoets uit te voeren en een regioscan te ontwikkelen. We gaan de komende maanden met de vijfhoek aan de slag met de vervolgstappen.

Implementatieplan

De VNG ontwikkelt tot en met oktober met inbreng van diverse gemeenten en vertegenwoordigers van de vijfhoek een (landelijk) implementatieplan. Het plan geeft onder andere inzicht in de stappen die gemeenten en regio’s moeten zetten bij de uitvoering van de verschillende maatregelen uit de Hervormingsagenda, en de verschillende afhankelijkheden. Ook brengt het plan de relevante wetgevingstrajecten en tijdpaden in kaart.

Uitvoeringstoets

Na afronding van het implementatieplan doet VNG Realisatie een uitvoeringstoets. Deze toets geeft inzicht in de robuustheid van het plan, de samenhang van maatregelen en de haalbaarheid van het geheel. We verwachten begin 2024 de uitkomst met u te kunnen delen.

Startfoto

We organiseren kort na de zomer een uitvraag voor een startfoto (hiervoor werd dit de regioscan genoemd). Deze startfoto ondersteunt gemeenten in het verkrijgen van inzicht in de huidige stand van zaken ten aanzien van de doelstellingen en initiatieven van de Hervormingsagenda. Ook kunnen daarmee de ondersteuningsbehoeften in kaart worden gebracht en ontstaat inzicht in de ‘best practices’. De uitvraag wordt in oktober aangeboden. 

Robuustheidsscan

Het ministerie van VWS start een traject voor de robuustheidscan. Deze scan geeft per regio inzicht in de vraag of de regio ‘voldoende robuust is’ of dat er verbetermaatregelen nodig zijn of dat de bestaande regio-indeling moet worden aangepast. Aanleiding hiervoor vormen de afspraken uit de Hervormingsagenda (zie paragraaf 2.6.1.) en het wetstraject ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ waarin een verplichting is opgenomen voor sterkere samenwerking tussen gemeenten.
Op basis van huidig inzicht gaan wij er vanuit dat dit wetsvoorstel niet controversieel wordt verklaard.

De voorlopige planning ziet er als volgt uit:

  • versturen robuustheidsscan richting regio’s: begin oktober 2023
  • ingevulde robuustheidsscan retour sturen:begin november 2023
  • eerste wegingsproces robuustheid regio’s gereed: december 2023
  • (eventuele) gesprekken naar aanleiding van het eerste wegingsproces: januari/februari 2024

Meer informatie over dit traject volgt zo snel mogelijk na het reces.

Ondersteuningsaanbod

De komende maanden geeft de VNG samen met het ministerie van VWS en de vijfhoekpartners vorm aan een breed ondersteuningsaanbod voor regio’s, gemeenten, aanbieders en professionals. Bij de inrichting van het aanbod houden we rekening met de behoeften van gemeenten. Naar verwachting kunnen we eind oktober het voorlopige ondersteuningsaanbod met u delen.

Best practices

In veel regio’s en gemeenten lopen al initiatieven voor de verschillende maatregelen uit de Hervormingsagenda. De VNG maakt op basis van de inzichten uit de startfoto deze praktijkvoorbeelden inzichtelijk, zodat we die na de zomer met u kunnen delen.

Handreiking

Tenslotte stellen we met de betrokkenheid en expertise van een aantal gemeenten een handreiking samen die een zo praktisch mogelijk inzicht geeft in de vraag hoe gemeenten kunnen omgaan met de verschillende financiële maatregelen uit de agenda. Daarbij geven we prioriteit aan de maatregelen die zich in deze fase al goed laten overzien. Bij de samenstelling van de handreiking nemen we de uitkomsten van het overleg met het rijk over onder andere de manier van monitoren en de opdracht aan de deskundigencommissie mee. Een en ander luistert nauw. Daarom vragen we u terughoudend te zijn met eigen initiatieven en het inhuren van extern advies.

Verder pakken we de maatregelen op die de komende tijd inhoudelijk nog verder moeten worden uitgewerkt. Deze (eerste) handreiking is uiterlijk in oktober beschikbaar.

Hoe we u op de hoogte houden

Na de zomer maken we inzichtelijk hoe we gemeenten en regio’s op de hoogte kunnen houden van initiatieven en ontwikkelingen rondom de Hervormingsagenda. Daarin spelen vooral de netwerken J42 en BJ42 een rol. We gaan ook na of we via webinars relevante onderwerpen kunnen uitdiepen en breed (voor alle gemeenten) aan kunnen bieden. Daarnaast proberen we met partijen uit de vijfhoek eind 2023 / begin 2024 een startconferentie te organiseren over:

  • de onderwerpen uit de agenda,
  • de te realiseren veranderingen en de aanpak daarvan
  • best practices
  • het ondersteuningsaanbod

Meer informatie