De VNG wil gemeenten ondersteunen bij het monitoren van hun maatschappelijke resultaten. Dit doen wij door gemeenten sturingsinformatie te bieden en door te informeren over de verschillende mogelijkheden om beleid en uitvoering in het sociaal domein te monitoren. De voorbeelden in dit artikel tonen hoe gemeenten de monitoring in het sociaal domein aanpakken, wat er nodig is en hoe hiervan valt te leren.
Sinds enkele jaren is er een transformatie gaande in het sociaal domein, met daarin een centrale rol voor de gemeenten. De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet leidt bij lokale bestuurders tot grote behoefte aan sturingsinformatie. Gemeenten meten de effecten van hun beleid in verschillende mate en op uiteenlopende manieren.
Gemeenten kunnen hun eigen processen en werkwijzen kritisch onderzoeken met behulp van big data en data-analyse. Deze datagedreven werkwijze vraagt van gemeenten een andere manier van communiceren en om een andere zienswijze van de bestuurders. De datagedreven gemeente van de toekomst maakt slim en effectief gebruik van de beschikbare informatie. Met behulp van deze informatie weet zij haar eigen processen efficiƫnt te laten verlopen. Zo kan ze inwoners en ondernemers optimaal van dienst kan zijn.
Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
De VNG publiceert samen met gemeenten de periodieke Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Deze gegevens geven gemeenten inzicht in hun prestaties op het sociaal domein, ook in vergelijking met andere gemeenten. Deze inzichten kunnen behulpzaam zijn bij het leerproces van gemeenten en dragen bij aan de horizontale verantwoording (aan de gemeenteraad). De monitor verschaft de Rijksoverheid ook inzicht op landelijk niveau.