Cliëntondersteuning
-
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de manier waarop dat nu ook al binnen een gemeente is georganiseerd.
-
Na de procedure rond een zorgmachtiging kan het voorkomen dat de gemeente gevraagd wordt door de betrokkene om mee te denken over een Plan van Aanpak voor zorg. Het is afhankelijk van het lokaal beleid daarop hoe dit aan een betrokkene wordt aangeboden. Je geeft dan als gemeente cliëntondersteuning.
Communicatie
-
Het gevoel is dat mensen pas melden als ze echt zorg hebben. Als blijkt dat misbruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid, dan zal je als gemeente het gesprek moeten aangaan met de melder.
-
Formats zijn in het ketenprogramma opgesteld in zogenaamde ‘informatieproducten’. Deze zijn beschikbaar via het ketenbureau.
Communicatie tussen gemeente vindt deels plaats via het systeem/ portaal van firma Khonraad. Deels is te voorzien dat dit ook per veilige mail zal kunnen lopen.
-
In oktober organiseert VNG een sessie voor het samenstellen van een toolkit voor landelijke communicatie richting burgers en interne communicatie binnen de gemeente. Het stuk is naar verwachting eind oktober klaar. Het is ter beoordeling van gemeenten of hier (of delen hiervan) gebruik van zal worden gemaakt.
Crisismaatregel
-
Als je als gemeente zelf regelt dat er telefonisch gehoord gaat worden, kun je dit in je procesbeschrijving opnemen. In overleg met Khonraad kan dan iemand een ‘seintje’ krijgen dat er gepoogd kan worden te horen. Die persoon kan dan bellen met de locatie waar betrokkene verblijft.
Bij de nationale hoorservice van firma Khonraad wordt het werkproces zodanig ingericht dat de hoorder contact krijgt met degene die bij betrokkene is.
-
Er zijn gemeenten waarvan de burgemeester zelf gaat horen. Er zijn gemeenten die het bij de GGD beleggen. Er zijn gemeenten die een externe partij inhuren om te gaan horen, zoals de Nationale Hoor service van Khonraad of Vcare. Het is ter beoordeling van gemeenten om zelf voor een optie te kiezen. Momenteel wordt een infographic ontwikkeld met betrekking tot de verschillende scenario’s van de hoorfunctie en de bijbehorende voor- en nadelen.
-
18 uur voordat de burgemeester een besluit neemt over het opleggen van een crisismaatregel mag er al verplichte zorg worden geboden. De wet bepaalt welke vormen van zorg dat zijn. Een crisismaatregel kan maximaal 3 dagen opgelegd worden. De 18 uur is een uiterste termijn, het horen kan niet worden uitgesteld. Het advies is om zo snel mogelijk te horen en niet te wachten tot 17 uur en 59 minuten. Maar je moet soms acuut handelen door gebruik van medicatie.
-
Op het moment dat de politie iemand vastneemt met het oog op de Wvggz. Dan is er sprake van verplichte zorg en gaat de 18 uur lopen.
-
Firma Khonraad heeft een plan van aanpak neergelegd voor nationale hoorservice. Ze willen in november proefdraaien met de hoorservice. Er hebben zich een aantal gemeenten gemeld om mee te draaien in de pilot. Vragen hieraan gekoppeld zijn: Hoe werkt zo’n hoorservice? Werkt het voor gemeenten? Gemeenten kunnen daarna de afweging maken om wel of niet gebruik te maken van de hoorservice? Khonraad gaat het horen in ieder geval doen via telefonisch contact. Dit geluidsfragment inclusief een tekstuele toelichting wordt toegevoegd aan het verslag voor de burgemeester.
Informatievoorziening en gegevensdeling
-
De VNG werkt aan een referentie DPIA, die je straks als gemeente als basis kunt gebruiken voor het DPIA-model, óf waar je als gemeente naar mag verwijzen (als branche-gerichte DPIA, zodat je hem niet zelf hoeft te doen). Begin oktober komt een eerste gepubliceerde versie.
-
De informatie die de burgemeester in het kader van het nemen van een CM op kan vragen bij het OM (i.e. de historie van eerder verleende verplichte zorg) wordt via een systeemkoppeling opgehaald; dit gaat direct.