VNG Trainees: jong talent binnen de lokale overheid

Je bent net afgestudeerd en hebt ambities voor een carrière binnen de lokale overheid. Ben je vernieuwend en denk je het verschil te kunnen maken binnen de lokale overheid? Wil je werkervaring opdoen binnen verschillende organisaties/opdrachten en daarbij zelf de regie hebben over je carrièrepad? Dan is het VNG-traineeprogramma iets voor jou! Tijdens het 2 jaar durende traineeship werk je aan maximaal 4 verschillende opdrachten binnen diverse organisaties.

Werkervaring binnen verschillende overheidsorganisaties

Tijdens het 2 jaar durende traineeprogramma werk je aan maximaal 4 verschillende opdrachten binnen diverse organisaties. Vaak is dat bij onze leden, de gemeenten, maar ook bij de VNG zelf of bij ministeries, provincies of veiligheidsregio's.

De opdrachten die je uitvoert zijn zeer uiteenlopend zowel qua functie, inhoud als thema. Zo kun je bijvoorbeeld worden ingezet als procesbegeleider, programmasecretaris, adviseur of projectondersteuner op actuele vraagstukken. De Omgevingswet, de decentralisaties in het sociaal domein, regionale samenwerking, informatiemanagement, privacy en veiligheid, klimaat en duurzaamheid zijn enkele themavoorbeelden.

Opleiding en persoonlijke ontwikkeling

Binnen je 40-urige dienstverband besteed je 8 uur per week aan je persoonlijke ontwikkeling door o.a. het volgen van het opleidingsprogramma (de vrijdagen). Meestal is dit op het VNG-kantoor in Den Haag.

Het opleidingsprogramma bestaat o.a. uit:

  • inhoudelijke modules inclusief opdrachten. Daarin komen de verschillende beleidsvelden aan bod (zoals sociaal/fysiek domein) maar ook zaken uit de actualiteit, zoals privacy. Daarnaast komen vragen aan de orde als hoe werkt een gemeente?
  • modules voor algemene en persoonlijke vaardigheden, denk aan presenteren, adviseren en netwerken. De opgedane kennis en vaardigheden kun je direct toepassen in de praktijk!
  • intervisie: via onderlinge intervisie leer je als trainee van elkaar en bouw je aan je eigen netwerk.
  • werkbezoeken

Maak kennis met de huidige trainees

Gedurende het jaar stromen er trainees in en uit. We hebben dus geen vaste inschrijfdata of startdata. Het opleidingsprogramma werkt als ‘carrousel’; binnen de 2 jaar volg je alle modules. Momenteel zijn er ongeveer 35 trainees in dienst, met diverse achtergronden en interesses, werkzaam bij verschillende (overheids)organisaties verspreid door het land.

Benieuwd naar alle voorwaarden?

Nieuws en publicaties

Je vindt hier verschillende publicaties, waaronder blogs, over en door trainees.

Interesse in het VNG-traineeprogramma?

Meld je aan!

Vragen over het VNG traineeprogramma?
Mail naar trainees@vng.nl of bel 070-373 82 65

 

Volg ons via social media
 

                      

Interesse in een trainee voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via trainees@vng.nl of 070-373 81 11