Terugblik VNG traineeship Marlies van Santen

Interesse in staatsinrichting en in de overheid hebben ervoor gezorgd dat ik al snel tijdens mijn studie rechten heb gekozen voor de richting Staats- en Bestuursrecht. Een keuze voor een baan binnen de overheid was na mijn studie dan ook een logische vervolgkeuze. Als starter hechtte ik er waarde aan om een plek te vinden waar ik, naast het opdoen van werkervaring, ook kon investeren in mijn ontwikkeling. De keuze voor het VNG traineeship was daarom snel gemaakt.

Mijn eerste opdracht was voor de gemeente Geldermalsen. Als juridisch medewerker heb ik daar uiteindelijk anderhalf jaar gewerkt en veel verschillende taken en opdrachten gehad. In Geldermalsen was er heel bewust voor gekozen om een trainee aan te nemen. Mijn collega’s hebben dan ook altijd de moeite genomen om mij van alles te leren over het reilen en zeilen in een gemeente en mij te helpen bij heel veel ‘eerste’ dingen waar je tegenaan loopt bij een eerste baan. Na anderhalf jaar heb ik nog een half jaar bij de gemeente Houten gewerkt. Op een hele andere afdeling met een andere opdracht heb ik snel mijn draai kunnen vinden door de eerder opgedane kennis en ervaring.

Belangrijk in mijn keuze voor het VNG traineeship zijn voor mij de opleidingsdagen geweest. Elke vrijdag was er een opleidingsdag georganiseerd in Den Haag. De onderwerpen die daar langs kwamen zijn heel verschillend geweest; van inhoudelijke onderwerpen als gemeentefinanciën en ruimtelijke ordening tot professionele vaardigheden als presenteren, onderhandelen en persoonlijke effectiviteit. Naast de opleidingsdagen zijn voor mij de contacten met mijn coach heel waardevol geweest. Zij heeft mij geholpen om te leren van situaties waar ik in mijn werk tegenaan liep en om na te denken over wat voor baan het beste mij past. Het VNG traineeship heeft mij een goede basis opgeleverd voor mijn loopbaan, waar ik ontzettend blij mee ben.