De VNG ondersteunt gemeenten in hun ambitie zich te ontwikkelen tot eerste overheid. De grote decentralisaties geven deze ambitie de komende jaren een forse impuls. Tegelijkertijd is er ook sprake van centralisatie van bevoegdheden naar het Rijk. Daarnaast spelen vraagstukken van schaalgrootte en optimale bediening en betrokkenheid van de burger.

Achtergrond
Dit speelt allemaal tegen de achtergrond van immense maatschappelijke uitdagingen. De financieel-economische en demografische groei plaatsen de gemeenten voor forse opgaven. De ontwikkeling van en naar krachtige gemeenten vergt een sterke vereniging die gemeenten daarin ondersteunt. De VNG wil zich versterken en meer lijn brengen in haar taken, betere zichtbaar zijn voor haar leden en meer ledengerichtheid laten zien.

De VNG ondersteunt haar leden al bijna 100 jaar met belangenbehartiging, dienstverlening en een platformfunctie. Om dit ook in de toekomst te blijven doen, handelt zij nu proactief.

VNG-producten en -activiteiten onder de loep
Samen met haar leden wil de VNG keuzes maken in het assortiment van producten en activiteiten voor de leden. Hiervoor zijn drie deeltrajecten gestart:

Interne doorlichting van de producten en diensten die de het VNG-bureau levert, met de vraag of de vereniging de juiste dingen doet voor de verschillende doelgroepen (uitgevoerd door werkgroepen van medewerkers en bestuursleden van de VNG).
Onderzoek naar product-marktcombinaties, waarbij de wensen en verwachtingen van de verschillende doelgroepen van de VNG centraal staan (uitgevoerd door een extern bureau).
Onderzoek naar de strategische communicatie, gericht op het verwezenlijken van een goede public affairs-agenda van de VNG (uitgevoerd door een extern bureau).
Bij deze trajecten is een intensieve rol weggelegd voor de leden. De externe bureaus gaan de verschillende doelgroepen van de VNG en de vertegenwoordigers van de organisaties in de omgeving van de VNG nadrukkelijk vragen naar hun wensen en verwachtingen. Zij bezoeken bijeenkomsten, houden interviews en enquĂȘtes onder verschillende groepen van leden. De directieraad is opdrachtgever voor het traject en de VNG-commissies adviseren. Het bestuur maakt op basis van de uitkomsten van de trajecten de strategische keuzes.

Koers
Het uiteindelijke resultaat bepaalt de koers met een onderscheidend profiel, duidelijke aandachtsgebieden en een toegespitste benadering per doelgroep. Dan moet duidelijk zijn waar de VNG voor staat, wat de leden mogen verwachten en wat niet. In de algemene ledenvergadering van juni 2012 geeft het bestuur een toelichting op de gemaakte keuzes en de gevolgen daarvan voor de belangenbehartiging, dienstverlening en platformfunctie voor de leden.