
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) is sinds 1 januari 2020 van kracht. De Wvggz vervangt de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). De nieuwe wet biedt meer instrumenten voor zorg op maat: verplichte zorg zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk. Lees verder
Nieuws
Welke ondersteuning biedt de VNG?

De ondersteuning van de VNG is tweeledig: belangenbehartiging en ondersteuning van gemeenten bij de implementatie van de wet.
Presentatie 'De Wvggz voor gemeenten'
Gemeenten bereiden zich voor op de nieuwe wet en moeten daarbij beleidsafwegingen maken. Deze video geeft u uitleg over deze afwegingen en biedt inzicht in de stand van zaken.
Vraag en antwoord
-
Als je als gemeente zelf regelt dat er telefonisch gehoord gaat worden, kun je dit in je procesbeschrijving opnemen. In overleg met Khonraad kan dan iemand een ‘seintje’ krijgen dat er gepoogd kan worden te horen. Die persoon kan dan bellen met de locatie waar betrokkene verblijft.
Bij de nationale hoorservice van firma Khonraad wordt het werkproces zodanig ingericht dat de hoorder contact krijgt met degene die bij betrokkene is.
-
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de manier waarop dat nu ook al binnen een gemeente is georganiseerd.
-
Het is zeker een optie om de uitvoering binnen één afdeling te beleggen. Bepaalde rollen zijn echter wettelijk bepaald en zijn dus ook verbonden aan de (eind)verantwoordelijkheid. Denk hierbij aan de burgemeester en aan het College.
Publicaties & Brieven
Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid
Maandelijkse VNG-nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen in de verbinding van de domeinen Zorg en Veiligheid.