Corona zorgde ervoor dat Raalte niet meer fysiek met de inwoners in gesprek kon gaan. De gemeente is op onderzoek uitgegaan op welke manier de gemeente dit nog wel konden doen, want participatie is van de belangrijkste speerpunten van de gemeente. Raalte heeft alle digitale middelen op een rij gezet (samen met de gemeente Deventer en Olst-Wijhe) en dat gedeeld met de collega's. Het bleek dat er al veel kon, maar een tool die de digitale dialoog ondersteunt, was er nog niet. Raalte kwam in aanraking met de tool Miro en dat bleek een uitstekend middel.

Jaartal
2021
Gemeente

Dit is een digitaal whiteboard, dat helpt bij het digitaal brainstormen, input ophalen, creatieve ideeën te bedenken etc. De tool kan, zowel intern als extern, ingezet worden. Naast nieuwe tools wil de gemeente jongeren ook beter bereiken op het thema corona, en wil de jongeren perspectief bieden: wat kan er nog wel binnen de coronamaatregelen? Zodat zij richting de feestdagen, oud en nieuw en carnaval, toch iets hebben waar ze naar uit kunnen kijken. Hiervoor werd een een game ontwikkeld en veel interactieve content op Snapchat en Instagram waarbij de gemeente hen uitdaagt om ideeën aan te dragen wat er nog wel kan. Dit doen de gemeenten onder de vlag: Hoe speel jij 2020 uit?. De beste ideeën worden genomineerd voor een prijs en na een stemronde wint het idee met de meeste stemmen een VR-bril.

Aanleiding

De participatie met bewoners heeft niet stilgelegen door corona, maar Raalte heeft andere manieren gevonden om dit vorm te geven. Op deze manier houdt de gemeente bewoners betrokken bij de onderwerpen die hen zelf raakt. Daarnaast zijn jongeren een belangrijke doelgroep in de corona crisis, maar tegelijkertijd lastig te bereiken. Als dit lukt via deze campagne, zou dat fantastisch zijn.

Resultaat

De tool Miro kan door alle gemeenten zelf aangeschaft en ingezet worden. De tool is makkelijk in gebruik en toegankelijk en gratis (de licenties kosten wel geld, maar deelnemers kunnen gratis mee doen) voor iedereen. Verder kunnen succesfactoren van de jongerencampagne gedeeld worden met andere gemeenten, waar ze hun voordeel uit kunnen halen.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de GemeenteDelers

Contactgegevens

Naam

Sharon Neulen

E-mail
sharon.neulen@raalte.nl
Telefoon

(0572) 34 77 99