De gemeente Zaanstad besloot om met een antropologische blik, vanuit nieuwsgierigheid naar mensen, hun gedrag en hun relaties, naar hun 'participatiesysteem' te laten kijken.

Jaartal
2018
Gemeente
Type
Onderzoek

Goede oplossingen bedenken om mensen aan het werk en een inkomen te helpen. Dat blijkt één van de meest ingewikkelde en hardnekkige vraagstukken die gemeenten in Nederland kennen.

Jonge antropologen hebben zich verwonderd over de wijze waarop de Gemeente Zaanstad uitvoering geeft aan de participatiewet. Hier zijn aanbevelingen uitgekomen en er is een methodiek (spel) ontwikkeld. De antropologen spraken met ambtenaren, bestuurders, managers, beleidsmakers en uitvoerders, maar vooral ook met inwoners zelf. Van Zaanstad tot aan Den Haag, en van het loket in het stadhuis, via partners zoals UWV, tot aan de Sociale Wijkteams. Hun verwonderingen hebben zij gepresenteerd en daarvan is een compilatiefilm gemaakt. Ook hebben zij een spel ontwikkeld: Participatie Pioniers. Een heus bordspel waarbij de spelers na een schipbreuk van Participatie-Eiland naar de Arbeidsmarkt dienen te komen. Met de nodige hindernissen uiteraard. Het spel wordt doorontwikkeld door het A+O fonds Gemeenten en dient als verwondermiddel en gespreksaanjager.

Wet en regelgeving
Participatiewet