Met de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) brengt de gemeente Utrecht samen met vele partners voortdurend de gezondheid van Utrechters in beeld. Eén keer in de vier jaar wordt de balans opgemaakt in het Gezondheidsprofiel.

Jaartal
2018
Gemeente
Type
Overig type

Wat zijn opvallende ontwikkelingen, wat gaat goed en minder goed, en welke verschillen zijn er tussen bevolkingsgroepen en welke wijken vragen extra aandacht.

De gemeente doet dit aan de hand van een groot aantal verschillende datasets en ook door het voeren van veel gesprekken in de stad om die data te duiden. Er wordt niet alleen gekeken naar indicatoren voor gezondheid, maar ook naar factoren die gezondheid beïnvloeden, zoals leefstijl, sociale omgeving, zorg, maatschappelijke participatie en leefomgeving.

Dit Utrechts Gezondheidsprofiel laat een diversiteit aan gezondheidsopgaven zien. Het vraagt ook om reflectie: wat betekenen de ontwikkelingen en hoe kan de gemeente samen verder werken aan gezond stedelijk leven voor alle Utrechters? De monitor biedt  handvatten voor maatregelen in de komende tijd.

Met name bij asielzoekers en statushouders komt uit duidingsgesprekken naar voren dat zij doorgaans meer en andere gezondheidsproblemen hebben dan andere Utrechters. Welke problemen zij hebben, hangt onder meer samen met de gezondheidszorg in het land van herkomst, de ziekten die daar voorkomen, de duur van de vlucht, meegemaakt geweld en het opleidingsniveau.