De P10 is het netwerk van grote plattelandsgemeenten. De twintig grootste plattelandsgemeenten van Nederland hebben veel dezelfde ambities en uitdagingen waarvoor zij zich dagelijks inzetten. In P10-verband brengen zij deze onder de aandacht van de landelijke en Europese politiek.

Jaartal
2019
Gemeente
Type
Website

De P10 is samen met andere organisaties zoals LTO, Vereniging Kleine kernen, Netwerk Platteland, één van de organisaties die de plattelandsthema's onder de aandacht brengt van diverse partijen. Gesprekspartners zijn o.a. VNG en diverse ministeries.

In 2008 startte de P10 met tien grote plattelandsgemeenten. Inmiddels zijn er twintig gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Dit zijn de gemeenten Berkelland, Schouwen-Duiveland, Opsterland, Westerveld, Borger-Odoorn, Hof van Twente, Hollands-Kroon, Ooststellingwerf, Peel en Maas, Sluis, Hulst, Aa en Hunze, Bronckhorst, Medemblik, Goeree Overflakee, Midden-Drenthe, De Fryske Marren, Het Hogeland, Twenterand en Horst aan de Maas.

De P10 gemeenten werken samen aan de uitdagingen en oplossingen voor het platteland. Belangrijke thema's zijn leefbaarheid, bereikbaarheid en de energietransitie. Ook werken de gemeenten vanuit de overtuiging dat stad en platteland elkaar nodig hebben en is de P10 ontzettend trots op het grote zelf-organiserend vermogen van het platteland.

Gerelateerde links