De Haarlemmer Kweektuin is een non-profit organisatie van betrokken vrijwilligers, die samen met de gemeente Haarlem de voormalige Stadskweektuin omvormt tot hét centrum voor duurzaamheid van Haarlem en omstreken.

Jaartal
2018
Gemeente
Type
Persbericht / Nieuwsbericht Website

In dit ecologische stadspark komen natuur, water, horeca, bedrijven, educatie én recreatie samen om deze ambitie vorm te geven. Als basis hiervoor dienen de gemeentelijke ambities op het gebied van klimaat en milieu, aangevuld met het plan 'Haarlemmer Kweektuin'. Dit plan is tot stand gekomen dankzij het participatieproject van de gebiedsvisie Kleverlaanzone waaraan zo'n 1800 mensen hebben meegewerkt.

Haarlem doet mee aan de Wecycle-inleveractie voor afgedankte kleine elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) met als doel Het goede doel geld inzamelen voor de natuurspeelplek bij de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord. Inwoners die vanaf 21 april 2018 e-waste inleveren op het milieuplein in Haarlem kunnen punten sparen. Hiermee maken inwoners kans op mooie prijzen én maakt Stichting Haarlemmer Kweektuin kans op een cheque van €1.000

Verder hebben vrijwilligers van de Haarlemmer Kweektuin een crowdfundingsactie gestart. 

Resultaat

De gemeente Haarlem blijft eigenaar van de Haarlemmer Kweektuin (inclusief de opstallen). De stichting Haarlemmer Kweektuin zet de lijnen uit voor beheer en ontwikkeling. Dit maakt van de Kweektuin een uniek participatietraject, waarbij inwoners regie kunnen voeren in de totstandkoming van een toonaangevend centrum voor ecologie, klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Om dit tot stand te brengen is gekozen voor een organisch (hoe kan het ook anders) groeiproces. Op die wijze kunnen de honderden betrokken vrijwilligers, ondersteund door fondsen, subsidies en donaties, samen met de gemeente werken aan Haarlem's groene toekomst.

De Haarlemmer Kweektuin heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een 'stadspark nieuwe stijl'. Vrijwilligers uit de buurt werken nauw samen met de gemeente en lokale ondernemers. Allemaal hebben ze passie voor duurzaamheid en natuur. De aantrekkingskracht van de Kweektuin op de rest van Haarlem wordt daarmee steeds groter.