Kun je zwaar verslaafde mensen die overlast veroorzaken en dakloos zijn in een woning laten wonen? Ja, dat kan. In Hilversum wonen 6 mensen elk in hun eigen containerwoning in hun eigen woongemeenschap oftewel ‘het kamp’ zoals ze zelf zeggen.

Jaartal
2020
Gemeente
Type
Persbericht / Nieuwsbericht Website

Skaeve Huse. is overgewaaid uit Denemarken en nu op meerdere plekken in Nederland 
actief. Het betreft een bijzondere vorm van Beschermd Wonen (Wmo). Mensen die niet goed passen in een woonbuurt of instelling kunnen hier wonen. 

Keerpunt Zuid leidt enerzijds tot een menswaardiger bestaan voor de zogenaamde top x daklozen en anderzijds tot minder overlast voor alle Hilversummers. Hilversum kent een kleine groep zorgmijdende en tegelijk overlastgevende daklozen, de ‘top x’. Deze daklozen zorgen niet goed voor zichzelf, vanwege o.a. psychische en verslavingsproblemen, geestelijke beperkingen en/of een moeilijke jeugd.
Het leven op straat, met al haar prikkels, veroorzaakt weinig aandacht voor (zelf)zorg en begeleiding. Vooral met vorst halen ze vaak de pers. Bezorgde Hilversummers bellen dan de gemeente. De huidige top 7 is niet in staat (gebleken) in de daklozen- en/of crisisopvang te overnachten en/of veroorzaken teveel overlast voor een sociale huurwoning. De samenstelling van de groep verandert, maar niet frequent.

Bij Keerpunt Zuid wonen de bewoners in vrijstaande containerwoningen. De woningen beschikken over eigen sanitair en keuken en zijn makkelijk schoon te houden. Er is een woningcorporatie en een zorgaanbieder voor nodig om dit te realiseren. 

Kwintes is in Hilversum de hoofdaanbieder, die het contract heeft. Van de 6 woningen die er zijn, worden er in de praktijk 3 door het Leger des Heils begeleid (onderaannemer). Drie keer per week komt er een begeleider van Kwintes of het Leger des Heils langs en biedt hen hulp waar nodig. Ook de BOA houdt contact met de bewoners van Keerpunt Zuid.

Contactgegevens

Naam

Karin Nieuwenhuis

E-mail
k.nieuwenhuis@hilversum.nl
Telefoon

14035