De gemeente Utrecht ontwikkelde het Huishoudboekje, om inwoners te ondersteunen bij hun geldzaken. Utrecht en Rotterdam gaan nu, ondersteund door VNG Realisatie, het Huishoudboekje generiek bruikbaar maken en laten voldoen aan de standaarden van Common Ground.

Jaartal
2021

Zorgzame overheid

Utrecht begon een aantal jaar geleden met de ontwikkeling van het Huishoudboekje, dat inmiddels door honderd inwoners wordt gebruikt. Wethouder Linda Voortman: “We zagen veel inwoners met geldzorgen, waarvoor de gangbare schuldhulpverlening een te zwaar middel is. Voor deze groep mensen is het vooral belangrijk om rust en financiële stabiliteit te geven. Dat doen we met het Huishoudboekje.” Ze is blij dat VNG Realisatie de doorontwikkeling en de opschaling van het Huishoudboekje faciliteert. “We willen graag dat zoveel mogelijk gemeenten gebruik kunnen maken van het Huishoudboekje en daar gaat VNG Realisatie mee aan de slag. Hoe meer mensen het gebruiken hoe beter, vind ik. Deze vorm van ondersteuning hoort bij het soort overheid die ik voorsta, dat je zorgt voor de mensen die dat nodig hebben.”

Samen organiseren

Wouter Heijnen en Evelien Jansen, projectleiders bij VNG Realisatie, vertellen in een artikel in het nieuwe e-magazine van VNG Realisatie hoe de doorontwikkeling wordt aangepakt. Heijnen noemt het een voorbeeld van samen organiseren: “We gaan met gemeenten samen het Huishoudboekje generiek maken en het laten voldoen aan de standaarden die we hebben afgesproken voor Common Ground.”

In de handreiking financieel ontzorgen vindt u meer informatie over verplichting gemeente, proces en voorbeelden financieel ontzorgen.