Gemeente Haarlemmermeer is in samenwerking met de politie en Soapbox jongerenmarketing een campagne gestart: YouChoose.

Jaartal
2020
Gemeente

Het (steek)wapenbezit onder jongeren is toegenomen. Haarlemmermeer is helaas geen uitzondering. Erger nog, er heeft zich in de gemeente al een aantal incidenten voorgedaan. In december 2019 viel er zelfs een dodelijk slachtoffer in Hoofddorp, waarbij de daders jongens van 15 en 16 jaar waren. Deze verschrikkelijke gebeurtenis en het toenemende (steek)wapenbezit onder jongeren vormen de directe aanleiding van de campagne: YouChoose.
 
De campagne ging 2 september van start en heeft als doel een veiliger Haarlemmermeer, zonder (steek)wapens. De boodschap: jongeren hebben een keuze. Een keuze om een mes bij zich te dragen, of de keuze om dat niet te doen. 
Straatcoach Urven Soesman kent de jeugd van Haarlemmermeer. Hij vertelt waarom deze campagne zo belangrijk is en roept jongeren op de juiste keuze te maken. 

De campagne stelt jongeren 12-23 jaar voor de keuze; Wil jij indruk maken op jouw vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen doordat je goed bezig bent?
De campagne bestaat uit diverse onderdelen. Zo worden er op verschillende plaatsen in de gemeente QR-tegels geplaatst. Door deze tegels te scannen krijgt de jeugd video's te zien van jongeren die het goede of juist het slechte pad bewandelen. Ook worden er in samenwerking met politie inleveracties op touw gezet. Uiteraard worden er bij de campagne ook ouders en straatcoaches actief betrokken. Er is ook een website speciaal ontwikkeld voor jongeren. Deze website krijgen zij te zien bij het scannen van de QR-tegel. .

Videoboodschap voor ouders
Burgemeester Schuurmans heeft in een videoboodschap voor de ouders.

Samenwerking met andere gemeenten
Steekwapenbezit is een landelijk probleem. Gemeente Haarlemmermeer heeft daarom de campagne bewust zo laten ontwikkelen dat ook andere gemeenten makkelijk kunnen aanhaken. Hoe meer gemeenten aanhaken, hoe krachtiger de boodschap en hoe meer impact we samen maken.

De campagne omvat verder een (steek)wapeninleveractie. Op 26, 28 en 30 september kunnen op verschillende locaties jongeren helemaal anoniem hun (steek)wapens inleveren. “Zonder gevolgen bij de politie. Dus je naam wordt niet geregistreerd en je krijgt geen boete. Het is moeilijk voor jongeren om de stap te zetten maar het is belangrijk. Daarom is het ook anoniem. Dat maakt de stap misschien wat makkelijker.”