Jaartal
2018
Gemeente
Type
Visie

Diep in de bodem zit warm water. Het is opgeslagen in (poreuze) gesteentelagen. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer. Met iedere kilometer diepte stijgt de temperatuur met ongeveer dertig graden. Op twee tot drie kilometer diepte zit dus water van wel zestig tot negentig graden. Daarmee kun je kassen verwarmen en - aangesloten op een warmtenet- ook hele woonwijken. De kastuinbouw in het Westland heeft wel oren naar het gebruik van aardwarmte ofwel: geothermie.

Jeroen Straver werkt voor de gemeente Westland al jaren aan geothermieprojecten. "We zijn in 2008, midden in de crisis, begonnen. Samen met bedrijven, belangenorganisaties en instellingen hebben we de Westlandagenda opgesteld. Het idee was de crisis aan te grijpen voor vernieuwing. We moesten er sterker uitkomen dan we erin gegaan waren. Energie was en is een belangrijke factor in het Westland. De glastuinbouw verstookt hier een slordige miljard kuub aardgas per jaar. Naast de kosten was verduurzaming in 2008 ook al een issue."

Na een succesvol geothermieproject in Bleiswijk in 2006 'ging de knop bij de tuinders om', vertelt Straver. Ook de eerste tuinders in het Westland gingen aan de slagmet hoogwaardige aardwarmtewinning waarbij water van ca. vijfentachtig graden wordt opgepompt.