Mensen met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch de slimme parkeerapp van de gemeente gebruiken. Deze geeft aan welke gehandicaptenparkeerplaatsen nog vrij zijn en kan helpen ernaartoe te navigeren.

Jaartal
2021
Gemeente
Type
Overig type

In het centrum van ’s-Hertogenbosch hebben alle openbare gehandicaptenparkeerplaatsen – met uitzondering van parkeergarages – een sensor gekregen. 

De app is sinds 1 juli 2020 in gebruik en startte als proef. Deelnemers aan de proef zijn positief. Zij vinden het vooral fijn dat zij makkelijk een vrije parkeerplaats dichtbij hun bestemming kunnen vinden en dat er veel meer geschikte parkeerplaatsen blijken te zijn dan zij wisten.

De Slim Parkeren proef is een mooi voorbeeld van hoe er in 's-Hertogenbosch wordt omgegaan met mobiliteit. Er wordt gewerkt aan (inclusieve) bereikbaarheid voor iedereen en data en technologie wordt meteen ingezet. Door het direct veilig en rechtstreeks kunnen navigeren naar een lege parkeerplek wordt voorkomen dat een bezoeker onnodig moet zoeken en rondjes rijden, wat bijdraagt aan toegankelijkheid, veiligheid en een schonere lucht. 

De technologie die gebruikt wordt kan overal toegepast worden. Dat zijn de sensoren (hardware) en de webapp (software). Het projectteam onder leiding van Ron Bos staat open om de kennis en ervaring te delen met andere gemeenten.

Dit praktijkvoorbeeld was een van de inzendingen voor de GemeenteDelers.

 

Contactgegevens

Naam

Ron Bos

E-mail
r.bos@s-hertogenbosch.nl