De gemeente zet de komende periode twee camera-auto’s in die toezicht gaan houden op de naleving van de regels vanwege het coronavirus.

Jaartal
2020
Gemeente
Type
Persbericht / Nieuwsbericht Website

De camera-auto’s gaan surveilleren bij Rotterdamse parken en pleinen op groepsvorming en/of het houden van afstand. Ze worden ook gebruikt bij een aantal afgesloten gebieden in Rotterdam, zoals voetbalkooien en skateparken, om samenklontering tegen te gaan. Er wordt één camera-auto ingezet in Noord en één op Zuid.

Aanleiding

De gemeente Rotterdam huurde de camerawagens in met het oog op het Eurovisie Songfestival. Doel was ze in te zetten bij zogeheten crowd control, handhaving van de orde bij grote groepen mensen. Toen het songfestival werd afgelast vanwege de coronacrisis, werd van de nood een deugd gemaakt. Burgemeester Aboutaleb besloot de auto's vanaf 10 april in te zetten voor naleving van de coronamaatregelen.

De privacy van bewoners is met deze inzet niet in het geding, verzekert de gemeente. Op dit moment hangen er door heel Rotterdam al camera’s. Voor de camera-auto’s gelden dezelfde waarborgen als voor de vaste camera’s van cameratoezicht. De beelden worden onder toezicht van de politie in de meldkamer uitgekeken voor wat betreft de naleving van de noodverordening. De beelden worden maximaal 14 dagen bewaard en deze kunnen enkel door de politie met opsporingsredenen worden bekeken.

Bekijk ook dit fragment uit het televisieprogramma Op1 van maandagavond 13 april waarin dit wordt uitgelegd door wethouder Bert Wijbenga.

Na het afschalen van de noodmaatregelen vanwege corona per 1 juni worden de veelbesproken camerawagens, waarmee de gemeente Rotterdam de afgelopen maanden bewoners heeft gefilmd die zich niet aan de coronaregels houden, van de straat gehaald.