"Ja mannen, ik begrijp hoe ongelooflijk irritant het moet zijn als je elke keer weer wordt staande gehouden. In jullie situatie zou ik dat net zo irritant vinden. Maar er is natuurlijk wel een reden waarom dit gebeurt. Ik wil het met jullie hebben over die reden."

Zo begint de tekst van de Roosendaalse burgemeester Han van Midden, in de video van rappers Benni en YSF. De rap is een initiatief van het drietal om in gesprek te gaan met jongeren. De video kreeg al honderden positieve reacties.

 

Jaartal
2020
Gemeente

Het idee ontstond nadat Van Midden meerdere gesprekken had gevoerd met jongeren over de rellen in november in Roosendaal. Daarbij werd de stad dagenlang met brandstichtingen en vuurwerk geteisterd door 150 tot 200 jongeren. Om de boel onder controle te krijgen, waren een noodverordening en preventief fouilleren nodig.

"Tijdens die bezoeken kwam ik verschillende jongeren en ouderen tegen met hun eigen verhaal en kijk op de oorzaken van de onlusten. Wat mij verraste, naïef wellicht, waren de gevoelens van discriminatie bij een deel van onze jeugd", schrijft de burgemeester