In IJlst gebeurt iets bijzonders. De opening van de Stroomtuin. Een volledig door de bevolking zelf gerealiseerde zonneweide van bijna 2 hectare.

Jaartal
2020
Gemeente
Trefwoorden
Type
Persbericht / Nieuwsbericht

We hebben steeds meer stroom nodig. Want uiteindelijk zullen we ook onze huizen met elektriciteit moeten verwarmen. En onze auto’s op stroom laten rijden. De fossiele brandstoffen die we nu gebruiken, raken immers op. 
We worden dus steeds afhankelijker van stroom, maar willen liever niet afhankelijk zijn van de grote (buitenlandse) energiebedrijven. De Gemeente Súdwest-Fryslân wil in 2030 energieneutraal zijn, maar Energie Coöperatie IJlst denkt dat het sneller kan en nemen daarom het heft in eigen hand. 

Met de opening van de Stroomtuin komt een reeds vijf jaar gekoesterde droom tot leven: als eerste Friese stad voorziet IJlst met eigen duurzame elektriciteit in de stroombehoefte van al haar inwoners. 
Deze zonneweide is bijzonder in vele opzichten. Niet alleen door de mooie landschappelijk inpassing, de oost-west opstelling zorgt voor een bijzonder laag park, maar vooral door het breed gedragen mienskips-proces. Met louter vrijwilligers, zonder projectontwikkelaars, zonder winstoogmerk maar met meer dan honderd IJlster, Oosthemmer en Sneeker participanten. 
 
Zo is Energie Coöperatie IJlst erin geslaagd om alle tegenwind te trotseren. Vijf jaren vol tegenslagen, koersveranderingen en bezwaren zijn overwonnen om uiteindelijk op gepaste schaal en vol overtuiging de Stroomtuin te realiseren. Om zo de komende jaren de voeding van de toekomst te kunnen oogsten.