Uit de jaarlijkse verhardingsinspectie bleek dat een aantal wandelpaden slecht zijn. Er is gezocht naar een alternatief om het onderhoud aan de asfalt wandelpaden in parken te verminderen. Deze paden worden opgeknapt, waarbij het asfalt vervangen wordt door natuurlijk materiaal met de voordelen van asfalt. 

Jaartal
2020
Gemeente
Type
Persbericht / Nieuwsbericht

In een aantal parken binnen de gemeente Gouda zijn wandelpaden aan vervanging toe. De wortels van de omringende bomen drukken de wandelpaden kapot waardoor scheuren en ongelijkheden ontstaan. In de huidige situatie zijn de wandelpaden van asfalt en één op één vervangen is geen optie. Scheurvorming is namelijk niet te voorkomen wanneer asfalt opnieuw wordt aangebracht. De wortels onder het asfalt krijgen geen zuurstof en water waardoor de wortels naar de oppervlakte gaan groeien en daarbij het asfalt kapot drukken.

Gemeente Gouda is opzoek gegaan naar een alternatief om het probleem van de opdrukkende wortels tegen te gaan. Daarbij is de gemeente uitgekomen op halfverharding, het is een product dat open is van structuur waardoor water en zuurstof kan infiltreren naar de wortels van de bomen. Hierdoor hebben de wortels niet de behoefte naar het oppervlak te groeien en blijft het wandelpad onaangetast van wortelopdruk.

Meerdere alternatieven zijn bekeken die het probleem van opgroeiende wortels voorkomt. Gemeente Gouda heeft gekozen voor een product dat niet alleen de problemen van het wortelopdruk tegen gaat, maar er is ook nog gekeken naar een product met de eigenschappen dat bijdraagt aan een beter milieu.

Gemeente Gouda heeft gekozen voor een halfverharding met een NL Greenlabel A product. Het is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal en is verkrijgbaar in diverse kleuren. De samenstelling van het steenmengsel en een 100% natuurlijk bindmiddel zorgt voor een stabiele verharding met unieke eigenschappen. 

Contactgegevens

Naam

Jelle Goudswaard

E-mail
jelle.goudswaard@gouda.nl
Telefoon

0182-588141