Amstelveen heeft vanuit het Lokale Corona Noodfonds al vele miljoenen aan steun verleend aan culturele instellingen, inwoners met schulden tot en met kleine bijdragen voor Wmo-vervoer en voedselbank. De gemeenteraad stelde € 1 miljoen beschikbaar voor steun aan noodlijdende mkb- bedrijven. De gemeente werkt hard aan de uitvoering van de mkb anderhalvemetermaatregelen subsidie en wil al medio januari ondernemers financiële steun gaan bieden.

Jaartal
2020
Gemeente

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: “Met deze MKB 1,5 metermaatregelen subsidieregeling zetten we als gemeente iets unieks op lokaal niveau neer om ondernemers een financiële steun in de rug te bieden. Het is belangrijk dat we de motor van onze lokale economie, ons MKB, de crisis door helpen. Het bieden van extra financiële steun voor lokale ondernemers bleek echter lastig vanuit rijksregelgeving. Iedere vorm van financiële steun vanuit de gemeente zou als omzet verrekend worden met Rijkssteunmaatregelen (NOW en TVL). Daardoor zou meer dan 80% van de lokale middelen indirect terugvloeien naar Den Haag. Zodra de rijksmaatregelen worden versoberd, willen wij in Amstelveen alsnog klaar staan om bedrijven extra financieel te steunen. Die steun is tegen die tijd meer dan welkom. In de tussentijd heeft Amstelveen actief verder gezocht naar andere manieren om lokale ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren, zoals horeca, evenementenbranche en detailhandel (met uitzondering van supermarkten, bouwmarkten, webshops) te ondersteunen. 

Amstelveen won bij het uitwerken advies in bij onder andere RVO Nederland, provincies Groningen en Drenthe, een accountantskantoor, de VNG, Kamer van Koophandel. Ook de gesprekspartners in het Platform Ondernemend Amstelveen, zoals KHN Nederland, VNO-NCW MRA, KHN Amstelland, MKB-NL, VAD en OA toonden zich enthousiast over de regelingen. Zij denken actief met Amstelveen mee over de hoogte van de uitkeringen en het onderscheid tussen kleinere en grotere MKB bedrijven.