In Noord-Holland Noord heeft eerstelijnsketenorganisatie Vicino NHN samenwerkingsafspraken gemaakt met huisartsen, praktijkondersteuners huisarts-geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) en aanbieders van gespecialiseerde GGZ (SGGZ).

De afspraken betreffen de uitstroom uit de SGGZ en de begeleiding in de eerste lijn van cliënten met een ernstig psychiatrische aandoening.

Zo kan aan stabiele cliënten die de regie en verantwoordelijkheid voor hun eigen leven weer op willen pakken gestructureerde zorg in de eerste lijn geboden worden.

De aanpak

In overleg met de huisartsen en SGGZ instellingen zijn de uitstroomcriteria opgesteld.
Daarnaast zijn afspraken gemaakt over:

  • Een warme overdracht van de cliënt door de psychiater en casemanager van het FACT team aan huisarts en POH-GGZ.
  • Eenvoudige opschaalmogelijkheden naar het FACT team.
  • Huisarts en POH-GGZ kunnen de betreffende psychiater en casemanager van het FACT team consulteren.
  • De huisarts is verantwoordelijkheden voor het medicatiebeleid en de medicatiecontroles, maar kan ook de expertise van de psychiater inzetten.
  • De POH-GGZ ziet de cliënt gemiddeld eens per maand. De begeleiding is gericht op eigen regie en herstel. Vaste activiteiten zijn onder meer het opstellen en onderhouden van een signaleringsplan, een huisbezoek en leefstijlmanagement.
  • Opschaling van zorg vindt plaats als de cliënt niet medicatietrouw is, zorg mijdt of voortekenen vertoont van ontregeling.

Het effect

De betrokken cliënten zijn blij dat de behandeling in de SGGZ is beëindigd en voelen zich prettig bij de overname van zorg door huisarts en POH-GGZ. Wetend dat opschaling ook eenvoudig geregeld kan worden. Vooraf werd ingeschat dat ongeveer 5% meer cliënten konden uitstromen van de SGGZ naar de eerste lijn. Een jaar na de start bleek dit al 10% te zijn.

Meer informatie

Vicino NHN is een eerstelijnsketenorganisatie voor geestelijke gezondheid en welzijn in de regio Noord-Holland Noord. Binnen huisartsenpraktijken verzorgen zij de inzet van POH-GGZ.

  • Vicino NHN
    (website, contactpersoon: Maaike Warmoltz)

Bouwstenen aanpak verwarde personen

Ter ondersteuning van gemeenten en hun ketenpartners worden handvatten geboden. Bouwstenen met oplossingsrichtingen, die tezamen de basis vormen voor een sluitende aanpak van personen met verward gedrag. Dit praktijkvoorbeeld is een uitwerking van: