Den Haag, 17 oktober 2016

Een jury van internationale prominenten op het gebied van conflictpreventie, vredesopbouw en lokaal bestuur heeft op 14 oktober de Filipijnse gemeente Kauswagan uitgeroepen tot winnaar van de UCLG City of Bogotá Peace Prize. De prijs is een publieke erkenning voor lokale overheden die belangrijk werk verrichten in conflictpreventie, vredesopbouw en wederopbouw na een conflict. Kauswagan heeft in de Filipijnen het project From Arms to Farms opgezet om voormalig rebellen te ontwapenen en re-integreren, waarbij ze nieuwe kansen krijgen in organische landbouw.

Juryrapport

Kauswagan is geselecteerd als winnaar uit vele initiatieven die van over de hele wereld die zijn ingediend.  De belangrijkste motivatie van de jury is dat het project sterk en moedig leiderschap toont en de brug weet te slaan tussen vredesopbouw en sociaal-economische ontwikkeling. De gemeente werkt niet alleen aan het voorkomen en beëindigen van geweld, maar richt zich via het programma 'From Arms to Farms' ook op voedselzekerheid en inclusieve ontwikkeling. Daarmee pakt Kauswagan de problematiek aan die ten grondslag ligt aan het conflict.
De gemeente ontvangt een bedrag van € 20.000 om haar vredesprojecten te versterken en om uitwisseling en onderling leren met andere lokale overheden te faciliteren.

Overige genomineerden

  • In Canoas, Brazilië, heeft de lokale overheid ‘Peace Territories’ aangewezen waarin zij initiatieven op het gebied van technologie, sociale integratie en community policing combineren, om zo de oorzaken van geweld weg te nemen.
  • In Cali in Colombia heeft de gemeente het ‘Think About Peace’ programma opgezet, dat onder andere bestaat uit workshops voor ouders en kinderen, en trainingen voor bemiddelaars en maatschappelijk werkers uit de gemeenschap. 
  • Via de muziekcompetitie ‘Palmira, Tu Voz es Paz’ werkt de gemeente Palmira in Colombia aan het versterken van bewustzijn bij jongeren over het belang van vreedzaam samenleven. 
  • In de Democratische Republiek Congo heeft de afgelegen gemeente Shabunda ‘Permanent Peace Committees’ opgericht om vrede te bewerkstelligen, lokale rebellen te re-integreren in de gemeenschap en de isolatie van het gebied te beëindigen. 

Over de prijs

De vredesprijs wordt georganiseerd door de Provincie Barcelona, de Nederlandse vredesbeweging PAX, de stad Bogotá en VNG International, de internationale samenwerkingsorganisatie van de VNG. De financiële prijs is beschikbaar gesteld door het Nederlands fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg (vfonds).

UCLG

De UCLG City of Bogotá Peace Prize is op 14 oktober uitgereikt op de algemene vergadering van de United Cities and Local Governments (UCLG), het wereldwijde netwerk van steden en lokale en regionale overheden. Burgemeester Ton Rombouts van ’s Hertogenbosch presenteerde de prijs uit als vicevoorzitter van de UCLG Development Cooperation & City Diplomacy commissie.

Meer informatie