Jan van Zanen gekozen als voorzitter VNG

Den Haag, 3 juni 2015

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, is door de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gekozen als nieuwe voorzitter van de VNG. Dat gebeurde woensdag 3 juni tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG in Apeldoorn. Op het congres nam Annemarie Jorritsma na acht jaar afscheid als voorzitter.

Jan van Zanen (1961) zat van 1990 tot 2002 voor de VVD in de gemeenteraad van Utrecht. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder financiën, economische zaken en openbare ruimte van Utrecht. Van 2005 tot en met 2013 was hij burgemeester van Amstelveen. Sinds 1 januari 2014 is hij burgemeester van Utrecht. Jan van Zanen is gehuwd en heeft twee kinderen.

De eerste toespraak van Jan van Zanen als VNG-voorzitter had hetzelfde thema als het congres: dichtbij, dialoog en democratie. Zijn ambitie is om de focus van de VNG - naast belangenbehartiging - te leggen op “excellente uitvoering” door krachtige gemeenten. Ook wil Jan van Zanen de “democratische verarming” tegengaan. “We gaan de lokale democratie versterken, dat is onze belangrijkste opgave voor de komende jaren. De Gemeente 2020 draait om het leveren van maatschappelijke meerwaarde voor de samenleving. De samenleving is immers ons bestaansrecht.”

Commandeur

Annemarie Jorritsma heeft bij haar afscheid als voorzitter de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje Nassau gekregen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken reikte haar deze onderscheiding woensdag op het congres uit. Annemarie Jorritsma heeft een belangrijke en markante rol gespeeld in vele bestuurlijke en politieke functies, waaronder het voorzitterschap van de VNG. Deze functie combineerde ze met het burgemeesterschap van Almere.

Op het congres werd Annemarie Jorritsma ook benoemd tot erevoorzitter van de VNG. In de geschiedenis van de VNG is die rol vier keer eerder toegekend, namelijk aan de heren Drijber, Havermans, Opstelten en Deetman.