Nieuws
Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk en bruikbaar zijn. Belangrijk, want Nederland is voor minimaal 2 miljoen mensen niet toegankelijk. Zij hebben in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen.
In dierenpark Beekse Bergen is vorige week het eerste Changing Places Toilet van Nederland geopend: een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking. Er is verder nog nergens in het land een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in nationale wetten. Daarmee worden bedrijven verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.
De VNG organiseert dit jaar de 3e editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Tijdens de verkiezing zetten we niet alleen de voorlopers in het zonnetje, maar delen we ook kennis en goede voorbeelden. Zodat we met zijn allen meer werk kunnen maken van een toegankelijker Nederland.
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat ervoor moest zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft, niet aangenomen. De VNG vindt dit een gemiste kans. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt en bestaanszekerheid gaan hand in hand.
De VNG-commissies PSI en ZJO stelden gisteren het Richtinggevend kader voor toegang, lokale teams en integrale dienstverlening in het sociaal domein vast. Dit kader beschrijft waar toegang, lokale teams en integrale dienstverlening voor inwoners in kwetsbare en complexe situaties aan moeten voldoen.
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het bevorderen van kansengelijkheid binnen de samenleving. Om de diversiteit in de aanpak van kansenongelijkheid door gemeenten te onderzoeken, voerden de VNG, het Netwerk Directeuren Sociaal Domein (NDSD) en Divosa een verkenning uit.
De VNG, ZN en het ministerie van VWS maakten in 2020 afspraken over de bekostiging in de Zvw van de zogeheten consultatiefunctie voor mensen met psychische problematiek. De afgelopen jaren is gewerkt aan de technische uitwerking en vanaf deze maand is de langverwachte betaaltitel een feit.
Veel gemeenten en hun antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) werken samen als het gaat om preventie van discriminatie op lokaal niveau. Vanaf dit jaar krijgen gemeenten een structurele decentralisatie-uitkering van € 2,5 miljoen.