Terugblik op de Week van de Toegankelijkheid

Vorige week was het weer de Week van de Toegankelijkheid. Dit keer was het thema: ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ Er vonden activiteiten plaats om aandacht te vragen voor toegankelijkheid, zodat echt iedereen mee kan doen en zelf invulling kan geven aan zijn of haar vrije tijd.

Hieronder eeen greep uit de activiteiten van deze week (maandag 1 t/m zaterdag 6 oktober).

Milkshake Festival

De gemeente Amsterdam vroeg met een social media-campagne aandacht voor toegankelijkheid. Zie bijvoorbeeld deze film over het Milkshake Festival:

Woensdag 3 oktober was er een talkshow, ‘Talk of the Town’, waarin het gesprek werd aangegaan over een toegankelijk Amsterdam. Kijk hier wat er allemaal gebeurt in Amsterdam:

Kinderen met een beperking bij NAC-PSV

De gemeente Breda trapte de week af op zaterdag 29 september: 25 kinderen met een beperking liepen hand-in-hand met de spelers van NAC en PSV het veld op, een initiatief van platform Breda Voor Iedereen. Verder waren er onder andere activiteiten bij de atletiekvereniging.

Hackathon

De gemeente Rotterdam ging samen met designers en ervaringsdeskundigen in een hackaton op zoek naar innovatieve mogelijkheden om de stad toegankelijker te maken. Lees ons verslag van de hackaton: 

Daarnaast werden verschillende sportlocaties toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking:

Inclusie bokaal

De gemeente Westerveld schreef een wedstrijd uit waarin gezocht werd naar bedrijven, verenigingen en stichtingen die bijdragen aan een inclusieve samenleving. Winnaar Stichting de Hinkelaar organiseert vakanties en reizen voor mensen met een handicap, waarbij het volwaardig beleven van activiteiten en gelijkwaardigheid centraal staan.

Uit eten

Restaurants in Utrecht lieten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober. Omdat het voor mensen met een handicap vaak niet vanzelfsprekend is om naar een restaurant te gaan, lieten de deelnemende restaurants zien dat het ook anders kan. In Hardenberg werd ook gegeten: inwoners konden zich opgeven om blind te lunchen, als onderdeel van de publiekscampagne. 

Testdag Ongehinderd

Meerdere gemeenten hebben samen met Ongehinderd verschillende locaties op toegankelijkheid getoetst. En in de gemeente Haarlemmermeer werden meerdere stemlokalen voor de (herindelings)verkiezingen van 21 november geschouwd. 

Film-/discussieavond

In de gemeente Gooise Meren kwamen inwoners met en zonder beperking bij elkaar op maandag 1 oktober om samen de film ‘Ik neem je mee’ te kijken. Na afloop werd besproken wat inclusie betekent.

Voldoende en toegankelijke toiletten

Niet alleen gemeenten grepen de Week van Toegankelijkheid aan om in actie te komen. De Maag Lever Darm Stichting presenteerde het 'Stappenplan voor gemeenten naar meer openbare toiletten'.

De stichting houdt 22 november een Toiletsymposium voor gemeenteambtenaren en centrummanagers over openbare en opengestelde (toegankelijke) toiletten. Meer weten over het belang van voldoende en toegankelijke toiletten? Bekijk deze video:

Meer informatie

De Week van de Toegankelijkheid is een project van Ieder(in), landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Kijk voor meer informatie op: