Maakt u ook een sterke start met inclusie?

Gemeenten zijn verplicht een Lokale Inclusie Agenda (LIA) op te stellen. Uit de agenda blijkt hoe de gemeente ervoor zorgt dat alle inwoners, ook inwoners met een beperking, mee kunnen doen. Maar hoe zo’n LIA er precies uit moet zien, is niet bekend.

Daarom nam de VNG het initiatief tot het maken van een handreiking. 

Werkconferentie Lokale Inclusie Agenda

Na verschillende sessies met zowel ervaringsdeskundigen als gemeenteambtenaren lag er een concepthandreiking Lokale Inclusie Agenda. Tijdens een werkconferentie op 7 november keken ambtenaren en ervaringsdeskundigen uit 40 gemeenten kritisch naar het concept. Na het harde werk werden zij beloond met een optreden van cabaretier Marc de Hond. Bekijk hoeveel energie er loskwam bij de werkconferentie:

Maak een sterke start in 2019

De handreiking LIA komt begin 2019 online, zodat alle gemeenten ermee aan de slag kunnen. Maar het houdt niet op bij de publicatie van de handreiking: om gemeenten te ondersteunen in de eerste stappen naar een Lokale Inclusie Agenda organiseert het VNG-project Iedereen doet mee! samen met de Alliantie VN-Verdrag in 2019 lokale bijeenkomsten.

Opzet bijeenkomsten

Tijdens de bijeenkomsten werken we met medewerkers en ervaringsdeskundigen uit een gemeente. Samen starten we met het schrijven van de LIA of pakken we samen een inclusie-onderwerp aan. We ronden de bijeenkomst altijd af met een intentieverklaring of manifest met de afspraken en acties.

Aanmelden

Werkt u voor een gemeente of bent u ervaringsdeskundige of belangenbehartiger van mensen met een beperking? Wilt u samen in de gemeente een werkbijeenkomst organiseren? Meld u dan aan via VNproject@iederin.nl of vraag meer informatie via Kerstin Leidorf, kerstin.leidorf@vng.nl

Meer informatie