Gemeenten leren van elkaar op de PraktijkVoorbeeldenParade

‘Nu de eerste fase van de decentralisaties voorbij is, merk je dat gemeenten op zoek gaan naar kennis en ervaringen van anderen’, aldus Cees van Eijk, wethouder in Amersfoort. Hij verwacht dan ook dat de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein druk bezocht zal worden. Komt u ook?

ZonMw, mede-organisator van de PraktijkVoorbeeldenParade, interviewde de Amersfoortse wethouder voor werk & inkomen, jeugd en diversiteit.

Transformatie

‘Bij de start van de transities gingen gemeenten op zoek naar zekerheden, vooral financieel’, zegt Van Eijk. Maar inmiddels wordt er een enorme inhoudelijke slag geslagen.

Er is absoluut animo om de transformaties tot een succes te maken. Sterker nog, gemeenten krijgen er lol in. En meer dan ooit realiseren gemeenten zich dat ze elkaar nodig hebben.

Bewijslast

‘Vroeger wilden we nog wel eens prat gaan op onze eigen ideetjes die we allemaal zelf lokaal gingen uitvoeren’, vervolgt Van Eijk. ‘Die tijd is grotendeels voorbij. Gemeenten willen nu bewijslast hebben, willen weten dat wat zij doen ergens op gebaseerd is. Geld kun je immers maar één keer uitgeven. Wat we doen, willen we dan ook gelijk goed doen.’ 

Armoede

Welk voorbeeld op de parade springt eruit voor Van Eijk? ‘Ik kijk dan naar Twente. Daar hebben ze vanuit de Academische Werkplaats Transformatie Jeugd een prachtproject waarbij allerlei organisaties de krachten bundelen om de ondersteuning van kwetsbare gezinnen – en dan bedoelen ze vooral gezinnen in armoede – te verbeteren. Praktijkinstellingen, gemeenten, onderzoekers en onderwijsinstellingen werken daarbij nauw samen en delen alle kennis en ervaring die ze hebben. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van regionale netwerkvorming.’

Over de PraktijkVoorbeeldenParade

Wilt u ook geïnspireerd worden door voorbeelden uit andere gemeenten? De VNG, Werkplaatsen Sociaal Domein en ZonMw organiseren regionale dagen waarin gemeenten en hun partners laten zien hoe zij werken aan een samenleving waarin iedereen naar vermogen meedoet. Met deze parade van praktijkvoorbeelden kunnen gemeenten elkaar inspireren.

De parade vindt plaats in:

  • Rotterdam (24 september)
  • Eindhoven (1 oktober)
  • Zwolle (8 oktober)

Meer informatie