Aanpak ‘Buurt in bloei’ stimuleert talent in Eindhoven

Ontwikkeling vanuit je eigen talent. Om dat te stimuleren zijn ontwikkelplaatsen gecreëerd in Eindhoven, samen met ondernemers, inwoners en verenigingen. De aanpak is één van de inspirerende voorbeelden die gepresenteerd wordt op de PraktijkVoorbeeldenParade.

Het project is opgezet door de Stichting WIJeindhoven in samenwerking met de gemeente. Senna Swinkels (Gemeenten Eindhoven) en Sylvie van der Heijden (Stichting WIJeindhoven) zijn betrokken bij het project en vertellen meer over de aanpak. 

De aanpak

Met de aanpak ‘Buurt in bloei’ wordt in Eindhoven een kansrijke buurt gecreëerd waarin inwoners, informele netwerken, verenigingen en ondernemers de mogelijkheid hebben zich vanuit hun talenten te ontwikkelen. Dit gebeurt door verbindingen (‘matches’) te maken tussen inwoners onderling en tussen inwoners en initiatieven en ontwikkelplaatsen.

Wat merken inwoners van de aanpak?

Inmiddels zijn meer dan 115 mensen geholpen: zij hebben ervaren dat hun behoefte gekoppeld (‘gematched’) is aan een passende oplossing. Dit betekent dat mensen nu vrijwilligerswerk, begeleide arbeid of betaalde arbeid doen op een plek waar ze zich kunnen ontwikkelen en goed voelen. Of dat buren aan elkaar gekoppeld zijn om kleinere behoeften te vervullen.

We worden blij van iedere inwoner die een stap kan maken.

 

 

Neem Fatma: na 19 jaar een uitkering te hebben gehad, heeft ze via een werkervaringsplek inmiddels een betaalde baan gevonden bij een woningcorporatie waar ze met heel veel plezier en trots werkt! 

Lessen delen tijdens PraktijkVoorbeeldenParade

Van dit project hebben we geleerd dat er veel meer mogelijk is als je de juiste verbindingen legt. Dit willen we laten zien aan andere gemeenten tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade.

Ook willen we leren van andere gemeenten en partners in Nederland.

We hopen van andere deelnemers te leren hoe zij in hun stad de sociale basis op een nieuwe manier versterken.

Komt u ook?

Tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade ontdekt u nog veel meer innovatieve manieren waarop gemeenten samen met hun partners werken aan een samenleving waarin iedereen naar vermogen meedoet. Met deze parade van praktijkvoorbeelden inspireren gemeenten en hun partners elkaar.

De parade vindt plaats in:

  • Rotterdam (24 september)
  • Eindhoven (1 oktober)
  • Zwolle (8 oktober)

Meer informatie

  • www.praktijkvoorbeeldenparade.nl