Berichtuitwisseling iWmo en iJw versie 2.0 op gang

Het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGK) en het knooppunt van VECOZO zijn per 1 januari 2016 overgegaan op versie 2.0 van de standaardberichten iWmo en iJw. Zorgaanbieders en gemeenten wisselen met deze berichten veilig en efficiënt gegevens uit over zorgtoewijzing en declaratie van zorg.

NB: vrijdag 8 januari is het Gemeentelijk Gegevensknooppunt tussen 15.00 uur en 15.30 uur dicht. Het Inlichtingenbureau doet dan een korte aanpassing aan de software om het berichtenverkeer beter te laten verlopen. 

Overstappen op 2.0

Omdat de landelijke infrastructuur is overgegaan naar versie 2.0 van de berichtstandaarden, moeten gemeenten en zorgaanbieders ook overstappen op versie 2.0. Zijn zij nog niet zo ver, dan kunnen zij tot 1 april 2016 gebruik maken van conversiediensten, waarmee 1.0-berichten geconverteerd worden naar 2.0.

Aanpassingen voor conversie

In de iWmo- en iJw 1.0-berichten zijn wijzigingen nodig om de geautomatiseerde conversie naar iWmo en iJw 2.0 mogelijk te maken. Softwareleveranciers doen deze aanpassingen. Kijk voor meer informatie op Aanpassingen in iWmo en iJw 1.0 nodig voor conversie naar 2.0. Deze wijzigingen gelden voor zorgaanbieders en gemeenten die nog niet zijn overgestapt op versie 2.0.

In deze eerste week is gebleken dat het converteren van 1.0-berichten naar versie 2.0 niet altijd goed gaat. Bekijk het overzicht op Inlichtingenbureau.nl voor de meest voorkomende fouten bij het converteren van iWmo en iJw-berichten van 1.0 naar 2.0.

Instellingen aanpassen op GGK

Gemeenten dienen hun instellingen op het webportaal van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt aan te passen als zij nog niet zijn overgestapt op 2.0. Kijk op de site van het Inlichtingenbureau voor meer informatie over het Aanpassen van de instellingen.

Vragen en meldingen

Overzicht van websites met informatie

Voor gemeenten: GGK

Voor zorgaanbieders: knooppunt van VECOZO

  • Informatie over de werking van de diensten Declareren, Wmo-berichten versturen en Jeugdwetberichten versturen, of over de conversiemodule: https://www.vecozo.nl/kennisbank/