Drie vragen aan VNG KCHN regioadviseur Petra Raaijen

Het werkgebied van regioadviseur Petra Raaijen loopt van Friesland tot Drenthe en van Groningen tot Overijssel. Ze werkt voor Team Zorg van het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (VNG KCHN).

Dit team staat gemeenten bij als het gaat om complexe fraudesignalen en beleidsvraagstukken rondom handhaving en naleving binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet. Team Zorg bestaat uit 4 adviseurs.

We vroegen Petra naar haar ervaringen, bijna 4 jaar na de decentralisatie van de Wmo 2015 en Jeugdwet naar gemeenten.

Hoe staat het met de fraudealertheid in jouw regio?

‘Er zijn gebieden die heel alert zijn, bijvoorbeeld Twente. Ook in Friesland en Groningen zie ik een toename in bewustwording. Maar ik merk ook dat het rechtsmatigheidsproces dat eronder moet liggen vaak nog ontbreekt. En dat heb je nodig voor optimaal toezicht en optimale handhaving. Gelukkig willen gemeenten wel dat het proces aan de voorkant op orde is.’

Petra heeft dikwijls contact met burgemeesters en wethouders. ‘Fraude met zorggeld? Dat speelt niet in mijn gemeente, hoor ik regelmatig als ik een presentatie verzorg. Maar na het vertonen van het filmpje over de familie de Jong, begint er bij bestuurders toch wel iets te dagen’, vertelt Petra met een glimlach.

Hoe zou je jouw werkwijze omschrijven?

‘Als de relatie met de gemeente goed is, dan kan je doorpakken,’ zegt Petra. ‘Ik investeer daarom veel in de relatie met gemeenten. Daarbij helpt het dat ik bij gemeenten heb gewerkt en een eigen netwerk heb opgebouwd, dat nu trouwens groter wordt door mijn huidige werk. Ook weet ik door die ervaring waar beleid behoefte aan heeft.'

Een mooi voorbeeld is Assen’, begint Petra. ‘Ik was daar met collega Waldo van der Wiele (Inspecteur van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) om het rechtmatigheidsproces door te nemen. Deze gemeente heeft besloten intern een projectleider aan te stellen – mét een budget – om in de hele organisatie het rechtmatigheidsproces op orde maken. Dat is een hele mooie ontwikkeling. En als ik dat vertel tijdens mijn bezoeken aan bijvoorbeeld Emmen of Deventer, dan raken deze gemeenten geïnspireerd.

Ook zie ik de meerwaarde van de regiobijeenkomsten die ik organiseer via de provinciale afdelingen van de VNG. Het verhaal over fraudealertheid komt wat mij betreft eerder aan via deze weg dan dat je alleen vanuit Den Haag komt aankloppen.’

Wat gaat er spelen in 2019?

‘De ondersteuning bij casussen door Team Zorg blijft zeker ook in 2019 nodig. Maar onze aandacht is ook hard nodig om gemeenten te helpen aan de voorkant van het rechtmatigheidsproces om fraude te voorkomen. Beleidsproducten zijn zeer welkom, denk aan: modelbeschikkingen, verordeningen, waar moet een projectleider aan voldoen? Gelukkig heeft Team Zorg de afgelopen tijd al het nodige ontwikkeld.’ Kijk daarvoor op onderstaande websites.

Meer informatie