Nieuws
Veehouders die hun bedrijf willen beëindigen, kunnen zich sinds 3 juli aanmelden voor een van de 2 stoppersregelingen. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de voorbereiding en uitvoering van deze regelingen. De VNG heeft een handreiking opgesteld om gemeenten hierbij op weg te helpen.
Met het publiceren van stoppersregelingen zet het kabinet een volgende stap in de aanpak van stikstofbelasting. De VNG wil dat het kabinet nu doorzet met het ontwikkelen van het toekomstperspectief landelijk gebied, zodat het totaalplaatje helder is voor ondernemers, inwoners en het landelijk gebied.
De goedkeuring door de Europese Commissie van 2 beëindigingsregelingen voor agrarische ondernemers is een belangrijke stap naar een toekomstbestendig landelijk gebied. Daarbij is het verlagen van de stikstofdepositie van agrarische bedrijven op kwetsbare natuurgebieden een eerste stap.
Investeringen in het landelijk gebied moeten bijdragen aan een integraal perspectief op lange termijn. Zo’n aanpak activeert de samenleving, creëert draagvlak en vermindert polarisatie. Dat schrijven we in onze inbreng voor het Kamerdebat over stikstof en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
Voor het debat over stikstof op 21 februari hebben we de Kamercommissie LNV gewezen op 3 punten die belangrijk zijn voor gemeenten. We zien deze zaken nog onvoldoende terug in de inzet van het kabinet, terwijl ze van belang zijn om mogelijke vertraging van met name grotere bouwprojecten te voorkomen.
Nederland heeft te maken met grote opgaven op het gebied van klimaatverandering, bodem en natuur. Al deze opgaven zijn met elkaar verbonden, maar de impact en uitvoering zal per regio verschillen. De VNG pleit ervoor dat overheden bij de uitvoering naast elkaar staan en de regio’s ondersteunen en faciliteren.
De Raad van State zet met zijn uitspraak een streep door de bouwvrijstelling. Er komt geen algehele bouwstop, maar er moet wel per project onderzoek worden gedaan naar mogelijke gevolgen van de stikstofuitstoot tijdens de bouwactiviteit. Bouwprojecten kunnen door dit verplichte onderzoek vertraging oplopen.
Gemeenten hebben een cruciale rol bij de uitvoering van de verschillende transities in het landelijk gebied. Dat geeft de VNG de Kamer mee voor het debat over het advies van Johan Remkes en de behandeling van de begroting van LNV. In een position paper lichten we 4 aspecten toe.
De VNG herkent in het rapport van Remkes de noodzaak om het vertrouwen te herstellen en zorgvuldige gebiedsprocessen op te zetten met provincies in the lead . Wel vinden we dat de rol van gemeenten te beperkt in de aanpak terugkomt en er meer aandacht moet komen voor brede welvaart in het landelijk gebied.
Het kabinet moet de regie over het landelijk gebied neerleggen bij de gebiedspartners zoals provincies, waterschappen en gemeenten. Gemeenten moeten daarbij ruimte en tijd krijgen van het rijk om het beschadigde vertrouwen van de samenleving in de rijksoverheid te herstellen.