Hoe gaan andere gemeenten om met overlast van ganzen?

Deze vraag is uitgezet op het ROM-netwerk (VNG RO- en milieunetwerk, gratis toegankelijk voor gemeenteambtenaren). Er zijn een aantal reacties gekomen:

Reactie 1 Verwilderde 'soepganzen' die overlast veroorzaken laat gemeente wegvangen door een Vogelopvangcentrum

Reactie 2 Interessante tips/links: 1) Hofganzen 2) Informatie over ganzen (en andere dieren!) 3) Methode om ganzeneieren in te smeren

Reactie 3 Met alle voorzichtigheid in het kader van dierenwelzijn het volgende. De nijlgans is wel een probleem waarbij opvang niet de oplossing zal zijn. Inheemse ganzen mogen blij zijn met 3 jongen die overblijven, de nijlgans houdt er bijna altijd 5-6 wegens zijn agressieve verdedigingsmethodiek. Het actief behandelen van de eieren is de meest diervriendelijke methodiek (niet vervangen door kalkeieren, wegens zich bijna doodbroeden door moeder) die ook door vrijwel alle bewoners wordt geaccepteerd. Er is dan nog altijd een lichte aanwas overigens.

Wellicht overbodige tip: vang niet weg op woensdagmiddag, dat levert teveel commotie op. Een doordeweekse dag in de ochtend blijkt in praktijk het beste, aldus de boswachters alhier. Wegbrengen naar kinderboerderij of hofganzen is een optie, maar daarbij is het aanbod groter dan de vraag inmiddels. Vangen en naar handelaar overdoen gebeurt in sommige gemeente ook wel.

Reactie 4 Gemeente heeft een paar keer ganzen laten wegvangen door Hofganzen. Daarnaast actief met het oliën van de eieren (voglens een protocol) om de populaties in stand te houden. Wat opvalt bij ganzen is dat er een groep inwoners last van heeft, terwijl er ook een grote groep bewoners is die het leuk vindt. Pas bij knelpunten in het kader van verkeersveiligheid etc. haalt gemeente ganzen weg.