Meningokokken-vaccinatie ook voor jongeren

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektes veroorzaken zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. In Nederland is sinds 2015 een toename in ziektegevallen veroorzaakt door het meningokokken-type W.

In ons land worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y. Vaccinatie tegen type C is sinds 2002 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden oud.

Extra maatregel

Per 1 mei 2018 is het meningokokken C-vaccin gewijzigd in een vaccin dat beschermt tegen meningokokken-typen A, C, W, en Y. Deze 'MenACWY-vaccinatie' is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor alle kinderen van 14 maanden. Staatssecretaris Blokhuis liet de Tweede Kamer onlangs per brief weten dat als extra maatregel ook jongeren de vaccinatie krijgen aangeboden. De maatregel komt voort uit het deskundigenberaad en bestuurlijk afstemmingsoverleg (BAO) in 2017.

ACWY-vaccinatie voor jongeren

Vanaf 1 oktober 2018 krijgen jongeren die tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een uitnodiging voor een meningokokken ACWY-vaccinatie. In 2019 worden zo'n 650.000 jongeren extra opgeroepen om zich te laten inenten. Het gaat om alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004.

Onderzoek

De staatssecretaris heeft het RIVM opgedragen  om onderzoeksvoorstellen te laten uitwerken. Dit gebeurt door deskundigen die zich richten op onderzoek naar dragerschap van meningokokken onder adolescenten en de werkzaamheid van  meningokokkenvaccins bij ouderen boven de 65 jaar. 

Meer informatie