Oefenomgeving toepasbare regels in juli beschikbaar

Vanaf begin juli 2019 tot en met het eerste kwartaal van 2020 kunnen gemeenten zelf oefenen met toepasbare regels. Dat kan in een oefenomgeving in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Toepasbare regels zijn juridische regels vertaald naar vragenbomen. Deze vragenbomen helpen gebruikers om in het Omgevingsloket te checken of voor hun initiatief een vergunning of melding nodig is en om een aanvraag of melding in te dienen. In de oefenomgeving kunnen gemeenten ervaring opdoen met het maken, verifiëren en publiceren van toepasbare regels. Kortom, de stappen die nodig zijn om vragenbomen te publiceren in het Omgevingsloket. Hiermee krijgen gemeenten zicht op de ondersteuning die ze nodig hebben bij het werken met toepasbare regels.

De oefenomgeving

De oefenomgeving wordt geleverd door DSO-LV. Voor iedere gemeente is er in deze omgeving het eigen ambtsgebied beschikbaar en een lege structuur met daarin een aantal topactiviteiten, zoals ‘kappen van een boom’ en ‘maken of veranderen van een uitweg’. Een gemeente kan in deze omgeving, met hulp van een softwareleverancier, zelfgemaakte vragenbomen publiceren zonder eerst een omgevingsplan te moeten opstellen en digitaliseren.  

Zelf aan de slag

Vanaf juli staat dus alles staat klaar om zelf te gaan oefenen met het maken van vragenbomen en deze te publiceren in het Omgevingsloket. Hierbij heeft u wel een softwareleverancier nodig. Een aantal softwareleveranciers kan u hier voor een bepaalde periode en tegen relatief geringe kosten bij helpen. Welke leveranciers dat zijn maken we binnenkort bekend. U kunt er zelfs voor kiezen om in de periode dat de oefenomgeving beschikbaar is, gebruik te maken van meerdere leveranciers. Hiermee krijgt u een goed beeld van de verschillen in hun aanbod en aanpak. Heeft u al een leverancier voor toepasbare regels, informeer dan bij deze leverancier naar de mogelijkheden voor het gebruik van de oefenomgeving. 

Introductiecursus

Voordat u de oefenomgeving gaat gebruiken volgt u bij VNG een introductiecursus. Daarin leert u voldoende over toepasbare regels om te kunnen starten. Het is het meest effectief als verschillende disciplines van één gemeente samen deelnemen aan de cursus en vervolgens samen aan de slag gaan met de oefenomgeving. Denk aan de disciplines juridisch, dienstverlening, vergunningverlening en informatievoorziening op operationeel niveau. Deelname aan de introductiecursus van VNG is gratis.

De eerste mogelijkheid om deel te nemen aan de introductiecursus is op 12 juli van 9.30 tot 15.30 uur in Utrecht. U kunt zich hier aanmelden. De volgende mogelijkheid om de cursus te volgen is begin september. Indien u daar interesse in heeft, maak dat dan kenbaar met dit formulier zodat wij u gericht kunnen informeren over de datum en de locatie.

Meer informatie

De komende tijd komt er op vng.nl meer informatie beschikbaar over toepasbare regels. Ook zijn wij op 18 juni aanwezig op de DSO-dag. Daar vinden twee kennissessie plaats over toepasbare regels. Een sessie voor ‘beginners’: Introductie toepasbare regels. En een verdiepende sessie: Toepasbare regels voor gevorderden.