Ruimte en energietransitie: liefde op het tweede gezicht

Wat kunnen, moeten en willen ruimtelijke professionals met de enorme opgave voor energietransitie? Dat was de steeds terugkerende vraag op de praktijkbijeenkomst Energie en Omgeving. Een middag vol inspirerende voorbeelden en praktische tips over de consequenties van de broodnodige energietransitie.

‘Energie opwekken, transporteren en opslaan kost nu eenmaal ruimte. Laten we eraan werken om meer liefde tussen ruimtelijke professionals en de energietransitie te laten ontstaan’, aldus de door Valentijnsdag geïnspireerde oproep van moderator Sjors de Vries van Ruimtevolk.

L Marjon Bosman en R Lian Merkx, VNG ondersteuningsprogramma Energie

Nederland Energieland

Henk Baas, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zette de enorme opgave in een historisch perspectief: ‘Landschappen zijn altijd al gebruikt als economische motor van Nederland. Gaandeweg werd energievoorziening steeds meer onzichtbaar, weggestopt op industrieterreinen. Maar daar komt nu verandering in.’

De Handreiking Energie, erfgoed en ruimte van de RCE laat zien hoe je energie uit wind en zon en biomassa slim in het cultuurlandschap slim kunt inzetten. Onderdeel van de handreiking is een tijdlijn die toont hoe ons energielandschap in een aantal eeuwen veranderd is en hoe we dat veranderende landschap zijn gaan waarderen. Met de transitie naar duurzame energie voegt Nederland een nieuw hoofdstuk toe aan die rijke biografie.

Samenwerking

De praktijkbijeenkomst Energie & Omgeving is een samenwerking van de  VNG, UvW, Ruimtevolk, IPO, ministeries van BZK, EZ en IenM.

Meer informatie