Kentekenplicht, APK-plicht en snelheidsverhoging trekkers

Er komt een kentekenplicht voor alle nieuwe landbouwvoertuigen. Ook wordt de APK-plicht ingevoerd en wordt de snelheid voor landbouwvoertuigen verhoogd van 25 km/u naar 40 km/u. Dit staat in het wetsvoorstel van minister Van Nieuwenhuizen van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat.

Een uitzondering op de APK-plicht geldt voor voertuigen die vooral voor landwerkzaamheden op eigen terrein worden ingezet en kleinere voertuigen.

Uitvoering

De kentekenplicht, APK-plicht en snelheidsverhoging gaan in op de ingangsdatum van de wet. Wanneer de wet ingaat is nog niet bekend. Voor voertuigen die niet sneller rijden dan 25 km/u en geen gebruik willen maken van het centrale ontheffingenloket geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat vanaf 2025 alle landbouwvoertuigen kentekenplicht hebben. De invoering van de snelheidsverhoging is aan de wegbeheerder die zelf blijft bepalen waar dit veilig kan worden ingezet.

VNG-standpunt

Wij zijn tevreden met de invoering van de APK-plicht en de snelheidsverhoging. Ook de kentekenplicht is een goede ontwikkeling, maar de VNG had graag de invoering van de kentekenplicht zonder overgangsperiode gezien.

Meer informatie