VNG-inbreng AO Klimaat en energie en debat transitiewet

Op 29 november vindt het algemeen overleg Klimaat en Energie plaats en in de week van 3 december het debat over de transitiewet. De VNG geeft de Tweede Kamer een aantal aandachtspunten mee.

Bestaande bouw aardgasvrij

Voor bestaande wijken is er een enorme uitdaging: daar is nog niets geregeld wat betreft het aardgasvrij maken. Gemeenten staan hier aan de lat, maar ze mogen pas met het in werking treden van de Energiewet in 2021 wijken aanwijzen om van het aardgas af te gaan. Dat is verloren tijd. Ook is de angst dat de proeftuinen juridisch vast gaan lopen als er niet wordt geregeld op welke grondslag dit moet gebeuren.

Voeg de Gaswet toe aan de Transitiewet

De VNG verzoekt om de Gaswet opgenomen op te nemen in lijst art. 2.4 Crisis- en Herstelwet (mogelijkheid bij experiment af te wijken van Gaswet). Hierdoor kunnen gemeenten nu al experimenteren met hun nieuwe bevoegdheden en de proeftuinen te laten slagen.

Voeg overige energiewetgeving toe aan Transitiewet

Ook de energietransitie, zoals de Mijnbouwwet, de Telecommunicatiewet, de Ontgrondingenwet, de Belemmeringenwet Privaatrecht moeten worden toegevoegd aan de Transitiewet.

Meer informatie