Energietransitie: 'Zo ging het dus wél rollen'

'De gemeente is dé partij om de klus van de energietransitie te klaren. Maar hou het concreet en zet kleine, maar doordachte stappen.' Dat zegt Edward Stigter, directeur Leefomgeving van de VNG, in gesprek met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Stigter geeft in het interview het voorbeeld van de aanpak in Kerkrade. 'Daar is veel warmte beschikbaar van Chemolot, een groot industriecomplex. Heel logisch dat ze deze warmte willen inzetten voor de hele wijk. Maar het is een kwetsbare wijk met bewoners die andere zorgen hebben dan de energietransitie en zonder sociale cohesie. Dus veel weerstand en onbegrip. De gemeente is het toen over een andere boeg gaan gooien; ze gingen naar de wijk en haar bewoners kijken en niet sec naar de gebouwen. Dit ontaarde in cursussen voor koken op elektriciteit en Marokkaanse vrouwen die gingen koken voor Nederlandse vrouwen. Met een andere, meer sociale insteek ging het dus wél rollen.'

Werkconferentie Klimaatakkoord

De energietransitie is het onderwerp van gesprek op de Tweede Landelijke Werkconferentie Klimaatakkoord op donderdag 14 februari. Daar bespreken gemeentebestuurders en ambtenaren wat gemeenten gaan doen voor een beter klimaat.

Meer informatie