Afspraken duurzame openbare verlichting

 1. Alle aan de OVL-tafels aanwezige gemeenten doen (vanaf nu) mee aan de monitoring van de Energieakkoord-doelstellingen voor OVL. Gemeenten Son en Breugel, Leek, Utrecht, Waddinxveen, Dordrecht, Meppel, Rotterdam, Hardinxveld-Giessendam, Steenwijkerland, Soest, Stadskanaal, Almere, en de gemeenten waar bureau OVL Lek-Merwede de OVL voor beheert: gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Leerdam, Molenwaard, Papendrecht, Nederlek en Zederik. Al deze gemeenten zetten zich ook in om energie te besparen in de OVL en bij te dragen aan de Energieakkoord-doelstellingen.
   
 2. De gemeenten Son en Breugel en Stadskanaal en mogelijk ook Giessenlanden committeren zich eraan om 20% energiebesparing in de OVL in 2020 t.o.v. 2013 te halen d.m.v. verschillende maatregelen: led, dimmen, schakelen, uitzetten. Ze kijken bij het nemen van maatregelen niet alleen naar geld maar naar meer waarden (o.a.) milieu: Total value of ownership. Zij gaan hiervoor een deal aan met de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Nico Baken van de TU Delft.
   
 3. Het InterGemeentelijk Overleg Openbare Verlichting (IGOV) spreekt met de NLA af dat zij gaan overleggen en afspraken maken over productspecificaties, garanties en naleveringen van OVL-armaturen.
   
 4. Citytec doet het aanbod om voor een gemeente de helft van de OVL te vervangen door intelligente OVL, voorzien van dynamisch schakelen en dimmen. Gemeente Meppel is zeer geïnteresseerd en gaat na of zij kunnen deelnemen.
   
 5. Netbeheerder Enexis, de NLA, en gemeenten Stadskanaal en Son en Breugel gaan een model business-case maken voor versnelde investering in ledverlichting en andere energiezuinige OVL, en meer samenwerking tussen gemeenten en netbeheerder. Tevens nemen ze hierbij innovatie mee. De case heeft antwoord op de vraag: hoe krijgen we de massa ook aan de energiezuinige OVL, een versnelde vervanging. Ze komen binnenkort in een energiezuinig huis in Zwolle bij elkaar voor overleg.
   
 6. Gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat in gesprek met netbeheerders om de belemmeringen voor wat betreft zogenoemde bemetering, flexibel schakelen e.d. In beeld te krijgen en op te lossen.
   
 7. Gemeente Stadskanaal wil de OVL energieneutraal en past OVL en datacommunicatie op gelijkspanning toe in samenwerking met Citytec. Stadskanaal en Son en Breugel en Enexis onderzoeken de mogelijkheden voor meer OVL op gelijkspanning (bespaart o.a. energie en levensduur OVL).
   
 8. Onder andere de gemeenten Dordrecht en Rotterdam passen standaard led en dimmen toe bij alle nieuwbouw en renovatie waarbij de OVL wordt vervangen. Gemeente Waddinxveen gaat in gesprek met Dordrecht hierover.