Week van de Toegankelijkheid: wat gemeenten kunnen doen

Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten overal kunnen eten, drinken en elkaar ontmoeten. Zonder belemmeringen en in elke gelegenheid: van restaurant en café tot kantine en frietkraam.

Een toegankelijke horeca is een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Daarom heeft de Week van de Toegankelijkheid dit jaar als motto ‘Aan tafel!’ 

Toegankelijke horeca

Wat betekent een toegankelijke horeca? In het kort:

  • Dat eet- en drinkgelegenheden fysiek toegankelijk zijn.
  • Dat de gelegenheid goed bereikbaar is en dat er geschikte
    (invaliden)parkeerplaatsen zijn.
  • Dat horecagelegenheden mensen met een beperking net zo verwelkomen
    als mensen zonder beperking.
  • Dat informatie begrijpelijk en bruikbaar is.
  • Dat mensen met een beperking vrij zijn om te kiezen waar en wat ze willen eten.

Wat kunnen gemeenten doen?

Een gemeente kan de bewustwording over toegankelijkheid verbeteren, onder meer door te informeren en bijeenkomsten te houden. Daarnaast kan een gemeente werken aan toegankelijkheid via bijvoorbeeld subsidie(voorwaarden) en toegankelijkheidseisen in regels en vergunningen. Meer suggesties en praktijkvoorbeelden leest u in de pdf onderaan dit bericht!

Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid, 3 tot en met 8 oktober, kunt u gebruiken om activiteiten te organiseren. Meld uw activitieit(en) aan op de site van de Week van de Toegankelijkheid.

Meer informatie