Campagne tegen financieel misbruik ouderen

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is een campagne gestart om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Van Rijn werkt samen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken gaan onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen van financieel misbruik.

Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer zijn van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en op een onbewaakt ogenblik geld uit de portemonnee haalt. Of zelfs iemand die druk uitoefent om in een testament te komen. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. 

Samenwerking met banken

Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december afgesproken om samen op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. De campagne krijgt steun van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´, waar ook de VNG in zit. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken, die ook deelnemen aan de alliantie, samen onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen van financieel misbruik.

Meer informatie