Fries collectief

De ‘solidaire gemeenschap’ is het sleutelwoord van het Collectief tegen Kindermishandeling in Leeuwarden/Weststellingwerf. Kern van de aanpak is de drempel naar hulpverlening te verlagen. Een andere houding en handelwijze van hulpverleners leidt tot een beter en gemakkelijker gesprek over de situatie in het gezin.

Minder ‘we hebben je in de gaten’, meer begrip voor de kwetsbaarheid van ouders. Zodat het voor gezinnen in moeilijkheden gemakkelijker wordt hulp te vragen. Het is een aanpak die lijkt te werken; de eerste ervaringen zijn positief.

Reportage | Minder oordelen en meer begrip verlaagt drempel naar hulpverlening

Kwetsbare gezinnen beter bereiken. De drempel naar hulpverlening verlagen. Dat is de inzet van het Collectief tegen Kindermishandeling in Leeuwarden/Weststellingwerf. In verschillende wijken zette het Collectief leerwerkgemeenschappen van professionals op die werken met kinderen. Het idee is dat hulpverleners meer voor elkaar krijgen als ze solidair zijn met kwetsbare ouders. Meer: ik zie dat het niet goed met je gaat, hoe kan ik je helpen? Dan: we hebben je in de gaten, waag het niet nog eens.

Kwetsbare ouders worden sterker als ze ‘buffers’ hebben. Dat zijn bijvoorbeeld de dingen die wel goed zijn gegaan, vrienden of familie die een handje reiken, en het vermogen om te reflecteren op hun kinderen het opvoeden.

De Friese aanpak is gericht op het versterken van die buffers. In het land is er veel belangstelling voor. De handleiding die projectleider Lienja van Eijkern plaatste op LinkedIn werd binnen een week drieduizend keer bekeken.

Lees de hele reportage

Verbeteragenda | Verbeteragenda Fries collectief

Kern van de aanpak is de drempel naar hulpverlening te verlagen. Een andere houding en handelwijze van hulpverleners leidt tot een beter en gemakkelijker gesprek over de situatie in het gezin. Minder ‘we hebben je in de gaten’, meer begrip voor de kwetsbaarheid van ouders.

Interview | Met wethouders Thea Koster (Leeuwarden) en Frans Kloosterman (Weststellingwerf)2014-subdj-koster-leeuwarden.jpg?itok=uZ

Dit collectief zit niet toevallig in Leeuwarden en in Weststellingwerf. Ze ontwikkelen een werkwijze voor de stad en voor het platteland. Zo is de aanpak voor iedereen te gebruiken en Friesland-breed in te voeren. Bij dramatische zaken van kindermishandeling is het meestal zo dat mensen rond het slachtoffer al langer het gevoel hadden dat er iets niet klopte. Het Collectief tegen Kindermishandeling Leeuwarden/Weststellingwerf wil dat het gemakkelijker wordt om een niet-pluisgevoel aan de orde te stellen en te handelen.

Interview | Met projectleider Lienja van Eijkern (Leeuwarden / Weststellingwerf)

De ‘solidaire gemeenschap’ is het sleutelwoord van het Collectief tegen Kindermishandeling in Leeuwarden / Weststellingwerf. Kern van de aanpak is de drempel naar hulpverlening te verlagen. Een andere houding en handelwijze van hulpverleners leidt tot een beter en gemakkelijker gesprek over de situatie in het gezin. Projectleider Lienja van Eijkern legt uit.